Michael Moore 70 let


Neoblíbená politická figura, na první pohled působící neohrabaně díky velkým brýlím, kšiltovce a objemným džínám. Michael Moore je nejméně bojácný a nejvíce populistický politický komentátor. Pasivně agresivním stylem se pouští do závažných otázek pomocí inteligentního vtipu a humoru a doufá, že zaujme veřejné mínění. Věří, že USA zaujmou jednotný politický postoj.

Jeho prvním filmem se stal ROGER AND ME, dokument popisující část ekonomického kolapsu ve Flintu. Během natáčení však Mooreovi došly peníze a tak prodal svůj dům a začal hostoval ve večerním bingu. Snímek dokončil a finanční úspěch dokumentu je jedním z největších vůbec. Následně se začal motat v televizi, kde však nenabyl pořádné důvěryhodnosti. A tak v roce 1996 napsal knihu politických komentářů, Zredukuj Tohle (Downsize this), která se okamžitě stala bestsellerem.

Následně poté se pustil do práce na dalším dokumetu BOWLING FOR COLUMBINE (2002), ve kterém se opřel do problematiky zbraní. Název filmu parafrázoval jméno jedné z amerických středních škol, ve které dva mladíci postříleli většinu svých spolužáků. Na mušku si taky vzal vysokou úmrtnost v USA jako důsledek jejich používání a volného trhu s nimi. Komerční úspěch, ale taky Zlatá palma na festivalu v Cannes a Oscar pro nejlepší dokument, mu otevřely cestu k dalšímu ambicióznímu projektu.

FAHRENHEIT 9/11. Název knihy 451° Fahrenheita od Raye Bradburyho a 9. 11. 2001. Tyto dvě témata skloubil do názvu svého snímku, ve kterém tvrdě zkritizoval prezidenta George W. Bushe, jeho vedení státu a americkou invazi do Iráku. I přesto, že je Fahrenheit 9/11 považován za jeden nejnevkusnějších dokumentů všech dob, dokázal přesvědčit porotu festivalu v Cannes, které tehdy předsedal Quentin Tarantino, aby snímku udělila Zlatou palmu.


23.4.1954
Flint, Michigan, USA
Michael Moore csfd

HorečkaŠťastná číslaEd TVKanadská slaninaBrainDeadTanner on TannerSimpsonoviDěsivá pravdaJsem do tebe blázenBeyond BarricadesChildren of the Revolution: Tune Back InFahrenheit 11/9The 4%: Film's Gender ProblemDekáda, kterou jsme zažiliRoseanne for President!Where to Invade NextAnd the Oscar Goes To...Jak se krade tajemství: Příběh WikileaksWhat Is Cinema?Got Healthcare?Let It Begin! A Filmmaker's JourneyO kapitalismu s láskouKapitán Mike křižuje AmerikuLoose Change: Final CutManufacturing DissentSickoAl Franken: God SpokeIndependent InterventionPrescription for DisasterDivided State, TheL'hebdo cinémaMadonna: Bilance s tajemstvímMartial Law 9/11: Rise of the Police StateMichael & MeThe Drugging of Our ChildrenVysílá rádio Air AmericaWords and Music in Honor of Fahrenheit 9/11'Pulp Fiction' on a Dime: A 10th Anniversary RetrospectCelsius 41.11: The Temperature at Which the Brain... Begins to DieChoose or Lose Presents: The Best Place to StartFahrenheit 9/11Fahrenheit 9/11: A Movement in TimeFahrenhype 9/11KorporaceOrwell Rolls in His GraveStupidityBowling for ColumbineI Love the '80sFever PitchLast Party 2000Trade OffI Think I CannesThe Big OneTV Nation: Volume OneTV Nation: Volume Two


Aktualizace osobnostního profilu Michael Moore: 30.10. 2023 14:42