Barack Obama 62 let


Barack Hussein Obama, první prezident USA černé pleti, se narodil 4.srpna 1961 keňském otci Baracku Husseinu Obamovi a američance Stanley A. Dunhamové. Své dětství prožil v Honolulu na ostrově Havaj a později v Jakarté v Indonésii, kde žil se svou matkou a nevlastním otcem, protože jeho pravý otec rodinu opustil a vrátil se do rodné Keni. Ve svých desíti letech byl ale opět poslán na Havaj za prarodiči, kde měl lepší podmínky pro vzdělání. Na Havaj se po rozvodu odstěhovala i Barackova matka.

Na Harvardu se při školní praxi seznámil s afroamerickou právničkou Michelle Robinsonovou, kterou si v roce 1992 vzal. Pracoval jako právník ve firmě Miner, Barnhill & Galland, kde se zabýval pomocí minoritám a ochranou lidských práv. V letech 1993-2004 přednášel ústavní právo na Chicagské univerzitě.

V roce 1997 začala jeho politická kariéra, kdy byl zvolen do Senátu státu Illinois a sloužil zde do roku 2004, kdy byl zvolen do Senátu Spojených Státu. 10. února 2007 oficiálně oznámil ve městě Springfieldu, ve státě Illinois že se bude ucházet o nominaci Demokratické strany do Prezidentských voleb v roce 2008 a 4. listopadu 2008 vyhrál v prezidentských volbách, když porazil Johna McCaina a stal se tak 44. prezidentem USA a historicky prvním afroamerickým prezidentem Spojených státú amerických. Dne 20. ledna 2009 ve Washingtonu D.C. slavnostně složil (poprvé, protože se ještě jednou opakovala) přísahtu před zraky dvou miliónů lidí a ujal se funkce.

V roce 1995 napsal knihu o svém životě Dreams from My Father: A Story of Rase and Inheritence (Sny mého otce Příběh rasy a dědictví), která se stala bestsellerem, její mluvená verze zîskala v roce 2006 cenu Grammy. V roce 2006 napsal i svou druhou knihu The Audacity of Hope: Throughts on Reclaiming the American Dream (Smělost naděje: Myšlenky na uskutečnění amerického snu).


4.8.1961
Honolulu, Hawaii, USA
Barack Obama csfd

ZprávaViceWar MachineBrexageddon?!Den patriotůSnowdenLadíme 2KomorníkOldboyWikiLeaksElvis Found AliveTady to musí býtMr. RobotMarsAkta XMadoffAmerican Horror StoryTremeLovci zločincůNewsroomNámořní vyšetřovací služba L. A.Studio 30 Rock90210: Nová generaceSvět vynálezů Wallace a GromitaTanner on Tanner60 MinutesAmerica, InvadedZlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válka(P)otravaBeckhamCommitment to LifeFrontlinePrvní dámy amerického hip-hopuPráce: Co děláme celé dny


Aktualizace osobnostního profilu Barack Obama: 5.4. 2024 11:05