Rory Culkin 34 let


Rory Hugh Culkin se narodil 21. července 1989 v New York City. Jako nejmladší syn početné rodiny Culkinových (otec Christopher „Kit“ Culkin je znám především jako herec na Broadwayi) stál vždy ve stínu svých starších, v mnohém slavnějších bratrů - a to především Macaulaye, který se proslavil již v roce 1990 se snímkem SÁM DOMA (HOME ALONE).

Následovala delší herecká pauza, po níž ovšem nadešel rok 2000 a film NA MĚ SE MŮŽEŠ SPOLEHNOUT (YOU CAN COUNT ON ME), jímž slavil hned dva veliké úspěchy - zaprvé, konečně se mu podařilo vymanit se ze stínu svých bratrů a zadruhé, za film byl oceněn prestižní cenou Young Artist Award a nadšenými kritikami typu „První Culkin, který skutečně umí hrát!“. A právě tehdy, v jeho necelých dvanácti letech, se mu otevřely brány do Hollywoodu.

Rok 2002 znamenal pro Roriho hned dva další úspěšné zářezy na pažbě. Nejdříve se objevil ve filmu IGBY jako desetiletá verze stejnojmenné hlavní postavy (Igbyho-teenagera si zahrál jeho bratr Kieran), skutečná „životní role“ ale měla teprve přijít. Právě tou dobou totiž do kin vstupoval snímek ZNAMENÍ (SIGNS) od věhlasného indického režiséra M. Night Shyamalana, kde si po boku slavných jmen jako Mel Gibson a Joaquin Phoenix zahrál roli mladého Morgana Hesse, trpícího astmatem (kteréžto byla jen jedna z částí důmyslné dějové skládanky, již Shyamalan ve svém filmu poskládal).

Následovaly role ve víceméně průměrných snímcích jako TAK TO CHODÍ (IT RUNS IN THE FAMILY, 2003) a THE ZODIAC (2005). Ve věku 15ti let se Rory rozhoduje zavítat i na pole nezávislé filmové tvorby a objevuje se v dramatu THE CHUMSCRUBBER (2005) režiséra Arie Posina, o skupince amerických teenagerů plánujících zákeřnou pomstu na místního drogového dealera. Ještě v roce 2004 si pak za ztvárnění chlapce Sam Merrica ve filmu ZÁTOKA TICHA (MEAN CREEK) vysloužil další nominaci na ceny Young Artist Award (kromě zmíněného ocenění za film Na mě se můžeš spolehnout má do dnešního dne na kontě již tři nominace).


21.7.1989
New York City, New York, USA
Rory Culkin csfd

The Last Thing Mary SawMaternaVládci chaosuBullet HeadColumbusPíseň jezera SwayJack Goes HomeWelcome to WillitsV pastiGabrielElektrické dětiFracekVřískot 4Chasing 3000TwelveLymelifeNoční voláníCizinecGenerace XZodiakZátoka tichaTak to chodíIgbyZnameníMimo sezónuNa mě se můžeš spolehnoutSám doma  a bohatýDobrý synekRojČerné zrcadloVe jménu nebesHalston50 States of FrightThe ExpectingMěsto na kopciCastle RockSlizoun PeteWaco


Aktualizace osobnostního profilu Rory Culkin: 30.10. 2023 11:08