Kathy Baker 73 let


Katherine Whitton Baker se narodila v texaském městě Midland. Její otec, John Seawand Baker, pracoval jako geolog a současně vyučoval na Sorbonně v Paříži a na Princetonu. Její matka se jmenovala Helene Andree Bakerová a byla původem Francouzka. Kathy vyrůstala v Novém Mexiku a na divadelní jeviště se poprvé postavila v 10 letech. Kvůli jejímu náboženskému vychování ale pro ni nebylo herectví v tu chvíli reálnou profesí, kterou by se mohla živit. Divadlu se věnovala dál, dokonce pokračovala v divadelní průpravě i na California Institute of the Arts, ale ovlivněna svou matkou, začala Kathy studovat na univerzitě v Berkeley a získala bakalářský titul ve francouzštině. To bylo v roce 1977. Odtud odjela do Paříže studovat francouzskou kuchyni na slavnou Corodon Bleu. Také v Paříži ale Kathy vystupovala s ochotnickými divadleními soubory a dabovala francouzské filmy pro americký trh. Poté se vrátila do Států, aby pracovala jako obchodnice s cukrářskými výrobky a pečivem, ale stále v sobě cítila touhu hrát, a tak se stala členkou sanfranciské divadelní společnosti Magic Theatre. Tady se objevila ve hře THE MAN WHO KILLED THE BUDDHA a její vystoupení upoutalo pozornsot dramatika Sama Sheparda.

V roce 1987 si Kathy zahrála společně s Morganem Freemanem v dramatu CHYTRÁCI, kde ztvárnila osudem pronásledovanou prostitutku Punchy, které pomůže mladý novinář na volné noze (Christopher Reeve) vymanit se z područí krutého pasáka (Freeman). Oba dva byli kritiky oceněni za to, s jakým šokujícím realismem dokázali své role ztvárnit a oba za ně také sklidili množství cen. Kathy za tento film získala například cenu národní a bostonské společnosti kritiků a byla také nominována na Independent Spirit Award. Při nominacích na Oscary ale její výkon nebyl vzat v úvahu – Freeman na rozdíl od ní byl na Oscara nominován, ale nezískal ho.

S Morganem Freemanem se Kathy znovu setkala před kamerou hned o rok později v dramatu ČISTÝ A STŘÍZLIVÝ, kde hraje Charlie Standersovou, ženu, snažící se zbavit své závislosti na drogách. V tomtéž roce se objevila v dramatu PÍSEŇ PRO DAVIDA, kde ztvárňuje Marthu Sinclairovou, ženu, jejíž syn spáchá sebevraždu. V roce 1990 se objevila v romantické fantasy komedii STŘIHORUKÝ EDWARD, kde ztvárnila sexuálně lačnou Joyce, ženu v domácnosti, která s muži až nekontrolovatelně flirtuje. S novým desetiletím však nabídek na filmové role začalo ubývat, a tak se Kathy začala soustředit na vyhledávání televizních rolí.

Dalším zlomem bylo její obsazení do televizního seriálu PICKET FENCES z roku 1992, ve kterém pro sebe Kathy našla skvěle padnoucí roli v podobě role matky a doktorky na malém městě Jill Brockové. Seriál běžel čtyři roky a každý z těchto roků byla Kathy za svůj výkon nominována na cenu Emmy a ve třech případech si cenu také odnesla. Za výkon v tomto seriálu získala v roce 1994 také Zlatý Globus a dva nálsedující roky na něj byla nominována.


8.6.1950
Midland, Texas, USA
Kathy Baker csfd

Láska, láska, láskaWakeUmění tančit v deštiAnyone Home?PaternoThe Ballad of Lefty BrownSister CitiesThe Party Is OverVěčně mladáBulvárOsudová ztrátaPravda je jen slovoZachraňte pana BankseJesse Stone: Bludiště pochybnostíMáme rádi velrybyGangster CaineJesse Stone: Ztracená nevinnostKazatel KalašnikovSeven Days in UtopiaVelká krizeÚkrytJesse Stone: Bez výčitekNenápadná slečnaJesse Stone: Tenký ledUnstablePoslední čas na láskuShades of RayBabylon FieldsJesse Stone: Radikální změnaLáska podle předlohyVšichni královi mužiMezi otci a synyNine LivesŽraloci útočíPřes noc třicítkouSucker Free CityFrankie and Johnny Are MarriedLásce neutečešNávrat do Cold MountainOd dveří ke dveřímTen Tiny Love StoriesToo Young to Be a DadVražedné tangoMurphy's DozenSkleněný důmTajemný ostrovKrysouniATFCo vlastně ženy chtějí?Já a tátaPravidla moštárnyV zajetí rockuČas zázrakůOklahoma City: A Survivor's StoryNot In This TownRandeZbraň davového šílenstvíNezvaný hostOpojný životVzteklej pes a Glorie


Aktualizace osobnostního profilu Kathy Baker: 1.11. 2023 03:11