H.R. Giger (1940 - 2014)


Švýcarský malíř, sochař, návrhář a umělec Hans Rudolf Giger se narodil 5. února 1940 v Churu. Již od střední školy se věnoval technice, ale maturitu složil ve finále z kreslení. Po studiích u známých švýcarských umělců jako hospitant. Zároveň navštěvoval uměleckou školu v Curychu.

Giger pro film vytváří postavu Vetřelce ve všech jeho stádiích, ale také kosmickou loď, její vnitřek i vnějšek. Díky svým povedeným návrhům si okamžitě získal světový věhlas. Později se podílí několika projektů, například na filmu POLTERGEIST II. Mimo filmování se věnuje práci, jíž se vyučil, navrhuje nábytek ve svém surrealistickém stylu a také vydává knihy. Dokonce 13. dubna 2005 sám otevírá expozici v Národním technickém muzeu v Praze. Kromě filmového průmyslu a malování se věnuje i hudbě a pomáhá s klipy skupiny Blondie. Před pár lety mimo jiné navrhl futuristický držák na mikrofon pro zpěváka skupiny Korn Jonathana Davise. Měl svůj osobitý styl, který má i svůj vlastní název – biomechanika, postavy jím nakreslené mají z části organické tělo a jsou z části stroj. V roce 1998 ve Švýcarsku otevřel své vlastní muzeum.

Giger byl dvakrát ženatý, první žena herečka a umělkyně Li Tober spáchala sebevraždu a s druhou ženou Miou Bonzanigo byl pouze rok a půl. Giger zemřel 13. května 2014 v nemocnici na zranění způsobená pádem.


5.2.1940
Chur, Švýcarsko
13.5.2014
Švýcarsko
H.R. Giger csfd

Paměť – zrod VetřelceTracerouteDark Star – Svět HR GigeraJodorowsky's DuneAlien Makers IIIMonsterlandH.R. Giger RevealedMoebius Redux: A Life in PicturesThe Beast Within: The Making of 'Alien'The Making of 'Alien³'The 'Alien' SagaAlien EvolutionThe Alien LegacyA-Z of HorrorGiger - tajunnan ydinThe Making of 'Alien 3'The Occult ExperienceGiger's AlienGiger's NecronomiconTagtraumPassagenHigh and HeimkillerA New Face of Debbie HarrySwiss MadeThe 87th Annual Academy AwardsMulatschagTracksThe 52nd Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu H.R. Giger: 22.3. 2024 21:52