Jan Novák 71 let


Jan Novák se narodil roku 1953 v Kolíně, ale v letech 1970-2008 žil v Chicagu, kde vystudoval University of Chicago. Debutoval sbírkou povídek Striptýz Chicago. Svůj první román Milionový jeep napsal anglicky a dostal za něj cenu Carla Sandburga za chicagskou knihu roku v roce 1985 a nominaci na Pulitzerovu cenu. Následoval román The Grand Life a faktografická kniha Komouši, grázlové, cikáni, fízlové & básníci, za niž dostal dalšího Sandburga v roce 1992. Tou dobou se už živil převážně psaním. Jeho poslední román Děda získal Cenu Josefa Škvoreckého a jeho předchozí „pravdivý román" Zatím dobrý byl oceněn Magnézií literou za knihu roku 2004. V posledních letech vydal novelu Aljaška, knihu rozhovorů s předními osobnostmi české emigrace Za vodou, a soubor textů o svém adoptivním rodném městě s názvem Hic a kosa v Chicagu. Je laureátem řady dalších literárních ocenění jako cen Egona Hostovského a Revolver Revue.

Filmovému řemeslu se Jan Novák vyučil po boku Miloše Formana na filmu Valmont a později se stal spoluautorem Formanovy autobiografie Co já vím?, která vyšla v 21 jazycích. Později spolupracoval i s režiséry Ivanem Passerem, Maximillianem Schellem, Jurajem Jakubiskem, Davidem Ondříčkem a dalšími. Napsal scénáře k filmům Báječná léta pod psa a Nedodržaný sľub. Se svým synem Adamem natočil dokumentární filmy Občan Václav Havel jede na dovolenou, Občan Havel přikuluje a Pušky, puky, pivo a psi. Je autorem krátké televizní zprávy o vzniku vesnického spolku chovatelů drobného zvířectva Rachot ve Staňkovicích z loňského roku a momentálně připravuje celovečerní dokument s názvem John Bok se stěhuje.


4.4.1953
Kolín, Československo
Jan Novák csfd

Nedodržený slibBáječná léta pod psaNejasná zpráva o konci světaŠeptejÚtěk do BerlínaPivo a PardubicePušky, puky, pivo a psiObčan Havel přikulujeObčan Václav Havel jede na dovolenouIslandská čítankaHvězdný reportérMr. GSJan Novák Chicago USA


Aktualizace osobnostního profilu Jan Novák: 10.11. 2023 13:42