Dorothy Comingore (1913 - 1971)


Dorothy se narodila jako Mary Louise Comingore. Její otec pracoval jako elektrikář a její sestra Lucille vedla noční klub v San Franciscu. Vystudovala univerzitu v Kalifornii, kde se věnovala studiu herectví, a proto hned po dokončení školy začala pro sebe vymýšlet herecká jména. Při svém prvním divadelním angažmá vystupovala pod jménem Kay Winters, další rok si jméno změnila na Linda Winters, které použila i ve svých prvních filmech. Nakonec se ale rozhodla pro jméno Dorothy Comingore, se kterým byla spokojená.

V roce 1938 získala své první menší role ve filmech, dokud si jí nevšiml režisér Orson Welles, který jí nabídl roli druhé manželky Charlese Fostera Kanea ve filmu Občan Kane (1941). Kritici si její výkon ve filmu velmi chválili, hlavně díky emocím, které do své role dokázala vložit. Po takovém úspěchu po ní toužilo každé filmové studio, ale společnost RKO jakoukoliv nabídku odmítla. Krátce po premiéře filmu Dorothy onemocněla a byla odkázána několik týdnů na lůžko, kvůli tomu jí RKO odstavila.

Dorothy se začala věnovat i politice a tím si zničila svojí pověst. Vláda jí začala vyšetřovat kvůli možné komunistické propagandě. Veřejně vyzvala voliče, aby se nebáli a volily solidaritu svazů. Byla slovně napadána v novinách za to, že je tajně členkou komunistických shromáždění. Dorothy ale celou dobu tvrdila, že se jedná o práci jejího ex-manžela Richarda J. Collinse, se kterým se v té době soudila o opatrovnictví jejich dvou dětí.

Navzdory těmto obviněním se i nadále snažila hrát ve filmech. V roce 1944 si zahrála ve filmu The Hairy Ape po boku Williama Bendixe, Susan Hayward a Johna Lodera. Její poslední role byla ve filmu Velká noc v roce 1951, kde si zahrála po boku Johna Drew Barrymorea. Její kariéra skončila v roce 1951, jelikož byla zapsaná na černou listinu Hollywoodu a dostala zákaz hraní.


24.8.1913
Los Angeles, California, USA
30.12.1971
Stonington, Connecticut, USA
Dorothy Comingore csfd

Velká nocAny Number Can PlayThe Hairy ApeObčan KaneCafe HostessConvicted WomanPioneers of the FrontierBlondie Meets the BossCoast GuardFive Little Peppers and How They GrewGolden BoyGood Girls Go to ParisNorth of the YukonOutside These WallsPan Smith přicházíRomance of the RedwoodsScandal SheetComet Over BroadwayPrison TrainTrade WindsReboundThe DoctorFireside TheatreRockin' Thru the RockiesAwful Goof, TheOily to Bed, Oily to RiseCampus Cinderella


Aktualizace osobnostního profilu Dorothy Comingore: 10.3. 2024 18:53