Nigel Terry (1945 - 2015)


Britský herec je svým aristokratickým zjevem přímo předurčen pro role středověkých rytířů. Bohužel na filmovém plátně dosud dostal jen velmi málo prostoru předvést svůj nesporný talent a tak zůstane zřejmě navždy spojován pouze s jedinou postavou – králem Artušem v patrně nejslavnějším zpracování staroanglické legendy EXCALIBUR v režii Johna Boormana.

Po tomto velkém úspěchu získal hlavní roli i v životopisném dramatu CARAVAGGIO režiséra Dereka Jarmana. Ten si Nigela oblíbil a obsadil jej do několika dalších svých projektů (WAR REQUIEM, EDWARD II.). V roce 1994 však Jarman předčasně zemřel a tím jejich spolupráce skončila.

Od té doby se Nigel vrací k filmu jen velmi ojediněle. V menší úloze se objevil třeba v hollywoodském historickém blockbusteru TRÓJA. Daleko více příležitostí získal v televizi. Hostoval v řadě britských i amerických seriálů. Českým divákům bude nejznámnější jím ztvárněná postava Sira Thomase Graye v historicko-dobrodružné sérii COVINGTON CROSS.


15.8.1945
Bristol, England, Velká Británie
30.4.2015
Bristol, England, Velká Británie
Nigel Terry csfd

ČernovousMalice AforethoughtRed MercurySea of Souls - AmuletTrojaDanielle Cable: EyewitnessThe Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab StoryThe Tulse Luper Suitcases: AntwerpCrime and PunishmentStrach.comCísařovy nové šatyOn Wings of FireDaleko od hlučícího davuThe Ebb-TideRules of EngagementZvoník od Matky božíDevil's AdvocateBlueGengis KhanKryštof KolumbusEdvard II.War RequiemGuilty Thing Surprised, AThe Last of EnglandUp LineCaravaggioDeja vuSylviaThe Merry Wives of WindsorExcaliburLev v ziměSlečna MarplováPán časuThe Time of Your LifeMI5Foylova válkaResort to MurderHighlanderMushroom Picker, TheCovington CrossThe Orchid HouseWipe OutRandall a HopkirkSherlock HolmesSummer PlayhouseDerek Jarman: Life as Art


Aktualizace osobnostního profilu Nigel Terry: 31.10. 2023 18:26