Ljuba Tadič (1929 - 2005)


Ljuba Tadič byl srbský herec. Jeho otec byl učitelem historie v Kosovu na střední škole. Ljuba zájem o divadlo projevil již v patnácti letech, kdy vystupoval ve školních představeních. Studoval Akademii divadelního umění v Bělehradu, kterou ukončil absolutoriem v roce 1953 ve třídě Jože Laurenčiče.

Ve filmu debutoval v roce 1953 – Byla jsem silnější. Celkem vytvořil v celovečerních filmech více než 60 rolí. Popularitu získal zejména za role ve filmech Sutjeska (1973), Doktor Mladen (1975), Zvláštní léčba (1980). Často účinkoval i v televizi, kde rovněž hrál nejméně v padesáti filmech.

Herec byl ženatý s Višnjou Djordevičovu. Se svou další ženou Snežanou Nikšičovou založil v roce 1983 v Bělehradu divadelní studio. Divadlo dramatu v Bělehradu dnes nese jeho jméno. Tadič je pohřben v Aleji velikánů na Novém hřbitově v Bělehradu.


31.5.1929
Uroševac, Srbija, Jugoslávie
28.10.2005
Beograd, Srbsko a Černá Hora
Ljuba Tadič csfd

Krojaceva tajnaBuđenje iz mrtvihPoljupciBritanski gambitKraljevski gambitSud prachuGarderoberTango je tužna misao koja se plešeNečista krvOdysseův pohledDevojka s lampomGlineni goluboviGala korisnica: Atelje 212 kroz vekoveBoj na KosovuBunkr hotelu PalaceSeobe IIČas zázrakůRemingtonPink Palace, Paradise BeachDobrovoljciKrasavice jdou do městaNeozbiljni Branislav NušićOd zlata jabukaStrajk u tkaonici cilimaSlučaj Laze KostićaSudbina umetnika - Đura JakšićAndric i GojaDžogingNema problemaKarlovački doživljaj 1889SumrakDirektan prenosDivlje mesoKiklopMikelandjeloSablazanTri sestreNa rubu pametiSmrt pukovnika KuzmanovicaNešto iz životaZvláštní léčbaPartizanska eskadrilaKvarPavilon č. 6Schwarz und weiß wie Tage und NächteTomo BakranTrenerMiris poljskog cvećaŠtvaniceJovcaKoštanaProces Đordanu BrunuČetiri dana do smrtiDoktor MladenPavle PavlovićCrna listaOdlazak Damjana RadovanovićaStrahApotekar, bludnica i veliki doktorBela košulja


Aktualizace osobnostního profilu Ljuba Tadič: 2.3. 2024 03:22