Hermann Thimig (1890 - 1982)


Rakouský herec Hermann Thimig pocházel z herecké rodiny. Jeho otec Hugo Thimig byl ředitelem vídeňského Burgtheateru. Herci se stali též jeho sourozenci - sestra Helena a bratr Hans, s kterými si později zahrál na jevišti i ve filmu. Všichni čtyři jsou Burgtheaterem řazeni mezi jeho kmenové herce.

Ve stejném roce hrál poprvé ve filmu DIE GRÄFIN HEYERS. V druhém filmu, který natočil, již vytvořil hlavní mužskou roli. Ve filmu OSSI'S TAGEBUCH hrál učitele Lindemanna. Hlavní ženskou roli vytvořila německá herečka Ossi Oswaldová, která zemřela tři roky po válce v Praze. Z filmu je patrný vývoj německého jazyka. Tak jako čeština nepoužívá název jinoch, nebo pro dívku oslovení panna, tak je na tom i němčina. Oswaldová hrála Backfisch Ossi, přičemž Backfisch je velmi starý německý výraz pro dospívající dívku. Snad je zde patrný rukopis scénáristy Ericha Schönfeldera (*1885 +1933), druhým scénáristou byl Ernst Lubitsch, který Thimiga obsadil do třech svých filmů.

V roce 1918 si Thimig vyzkoušel režii v berlínském divadle Theater des Westens, o tři roky později si zahrál v DIE BERGKATZE nesmělého banditu. S nástupem zvukového filmu přestal téměř hrát divadlo a opouštěl role mladíků, milovníků a stále více byl obsazován generačně výš, tedy do rolí tatínků, strýců atd. Thimig ovládal klavír a dobře zpíval. Věnoval se filmu, natáčel hlavně komedie a operety. Ve velmi úspěšném DER HIMMEL AUF ERDEN, 1935 si zahrál skladatele Paula Hellera. Filmem debutovala Ilona Massey.

V roce 1938 byl po anšlusu Rakouska jmenován Státním hercem, v závěru války byl zařazen na seznamy Boží milosti a vyhnul se nasazení na frontě. V roce 1965 jej vídeňské divadlo Burgtheater jmenovalo svým čestným členem. Čtyři roky poté obdržel Zlatý filmový pás za dlouholetou činnost. V roce 1981 obdržel Čestný prsten města Vídně. (Jedná se o zlatý, pečetní prsten s motivem orla. Poprvé propůjčen 1. září 1925.)


3.10.1890
Vídeň, Rakousko-Uhersko
7.7.1982
Vídeň, Wien, Rakousko
Hermann Thimig csfd

Der fidele BauerDie vergessenen JahreRomanze in VenedigSoiree im Schönbrunner SchloßtheaterFrau Irene BesserDas Gespenst von CantervilleWenn die Glocken hell erklingenReise ins Glück, EineEwiger WalzerEine Nacht in VenedigAbenteuer im SchloßIch hab' mich so an Dich gewöhntDer FünfminutenvaterPrämien auf den TodGeheimnisvolle TiefeProcesPraterbubenWie ein Dieb in der NachtDie goldene FesselEin Blick zurückLiebesbriefeDie kluge MarianneJohannBrüderlein feinMarguerite : 3Ústřicová LilyDer Geheimnisvolle Mister XJízda do mládíNebe na zemiPeter, Paul und NanettePošetilá pannaTanzmusikU bílého koníčkaHerr ohne Wohnung, DerKarneval a láskaLiebe dumme MamaRozpustilá ČibiDcerušky pana starostyDie Fahrt ins GrüneObčánku, co teď?Viktor a ViktoriaZuzana ve vaněDas Blaue vom HimmelDvě šťastná srdceDěvčátko s modrýma očimaKikiMein Freund, der MillionärMädchen zum HeiratenŠtěstí přes nocDer Herr BürovorsteherDer kleine SeitensprungDie PrivatsekretärinIch bleib bei DirJedinou noc v rájiMůj LeopoldTraum von SchönbrunnWenn die Soldaten...Žebrácká operaNesmrtelný lumpNapoleon auf St. Helena


Aktualizace osobnostního profilu Hermann Thimig: 16.11. 2023 20:07