Renate Müller (1906 - 1937)


Během školní docházky v Mnichově navštěvovala hodiny zpěvu. Po přestěhování rodiny do Berlína roku 1924 studovala na herecké škole Maxe Reinhardta. Debutovala roku 1925 v thalském skalním divadle hrou EIN SOMMERNACHTSTRAUM. Poté byla angažována berlínským Lessingovým divadlem. Dále hrála na scéně divadla Barnowsky a ve Státním divadle.

7. října 1937 zemřela v jedné z berlínských nemocnic poté, co se čtrnáct dní před tím vrhla z okna své vily v berlínském Dahlemu. Její smrt vedla k různým spekulacím. Jisté je, že o seznámení s herečkou měl zájem Adolf Hitler a prostředníka dělal tehdejší ministr propagandy Goebbels. Herečku zval opakovaně, ta ale neprojevila zájem. Od té doby byla její umělecká kariéra dušena. Na vrcholu popularity dostala v roce 1936 dvě hlavní role ve filmech ESKAPADE a ALLOTRIA. O rok později přijala nabídku do propagantistického TOGGER, ale pro její kariéru to bylo již pozdě. Byla v hledáčku Gestapa. Udržovala kontakt s v Paříži žijícím Georgem Deutschem. Deutsch pocházel z židovských, bankéřských kruhů. Této rodině se podařilo vyvést z Německa velkou část svého majetku a ležela tak nacistům v žaludku. Renate Müller navíc holdovala kokainu a alkoholu. Nejméně v jednom případě byla hospitalizována v nervovém sanatoriu, v jeho uzamčené části. Brala léky na epilepsii. Její nejlepší přítelkyně Sybille Schmitzová, která později taktéž spáchala sebevraždu nám přinesla zajímavé svědectví o hereččině pohřbu. (Manželem Sybilly Schmitzové byl v té době Harald G. Petersson, pozdější scénárista POKLADU NA STŘÍBRNÉM JEZEŘE). Pohřeb byl čistě rodinná záležitost, o kterou se postarali agenti Gestapa, kteří na obřad pustili pouze rodinné příslušníky a o průběhu obřadu pořizovali fotodokumentaci. Renate Müller byla pohřbena na berlínském hřbitově Lichterfelde.

Její slavná éra byla roku 1960 připomenuta životopisným snímkem LIEBLING DER GOETTER. Ztvárnila ji herečka Ruth Leuweriková, hvězda padesátých let.


26.4.1906
München, Bayern, Německá říše
7.10.1937
Berlín, Preußen, Německá říše
Renate Müller csfd

Die Spider Murphy GangToggerAllotriaEskapadeLiebesleuteMilenky Ludvíka XIV.Dvakrát svatbaIdylle au CaireSezona v KahýřeValčíková válkaViktor a ViktoriaMarry MeMädchen zum HeiratenWenn die Liebe Mode machtWie sag' ich's meinem Mann?Bouře ve sklenici vodyDer kleine SeitensprungDie PrivatsekretärinLiebesliedSunshine SusieDas Flötenkonzert von Sans-souciLiebe im RingMiláček bohůRevolte im ErziehungshausSyn bílých horDrei machen ihr GlückPeter der MatroseStars der UFALieblinge unserer Eltern


Aktualizace osobnostního profilu Renate Müller: 5.12. 2023 07:26