Cliff Burton (1962 - 1986)


"Nevyčerpá tě, když jdeš příliš rychle, ale to že jdeš příliš pomalu a začínáš se nudit."

V roce 1982 si tehdy ještě neznámí James Hetfield a Lars Ulrich povšimli Cliffova talentu, když ještě hrál s kapelou Trauma a přestěhovali se za ním do San Francisca, což se později ukázalo jako nejlepší krok v začátcích této kapely. Za své působení v kapele stihl Cliff nahrát pouze tři alba (Kill’Em All, Ride The Lighting a nejvýznamnější Master of Puppets). Především díky kombinování stylů jazzu a blues Cliff výrazně ovlivnil tvorbu Metallicy a proto je také někdy považován za duši "staré" Metallicy.

Cliff zemřel 27. Září 1986 při autobusové nehodě ve Švédsku. Na cestě ze Stockholmu do Kodaně dostal autobus Metallicy smyk a převrátil se, Lars a Cliff vyletěli ven oknem, avšak na Cliffa se náhle celý autobus převrátil a okamžitě jej usmrtil, bylo mu 24 let… Pohřeb se konal 7. Října a zazněla na něm i instrumentální skladba Orion (z alba Master of Puppets), kterou Cliff svojí hrou a svým talentem dovedl k dokonalosti. Později ještě vydala Metallica DVD Cliff ’Em All a složila jednu píseň z posledních rozpracovaných riffů Cliffa jako poctu kamarádovi, velikánovi, duši kapely.


10.2.1962
Castro Valley, California, USA
27.9.1986
Dörarp, Kronobergs län, Švédsko
Cliff Burton csfd

Murder In The Front Row: The San Francisco Bay Area Thrash Metal StoryMetallica: Some kind of monsterMetallica: Cliff 'Em All!The Top Ten Revealed


Aktualizace osobnostního profilu Cliff Burton: 2.3. 2024 21:32