Petr Fiala 60 let


Petr Fiala je zpěvákem, básníkem, kytaristou a životním pesimistou - jak sám sebe označuje. V roce 1983 založil spolu s kamarádem a životním kolegou Martinem Knorem ve Valašském Meziříčí rockovou kapelu "Slepé střevo". Z počátku se hudební uskupení plné samouků věnovalo nacvičování vlastních skladeb v provizorně připraveném zahradním altánku se zatlučenými okny, zatěsněném proložkamy od vajec.

Slépé střevo prošlo obměnou a přes změnu názvu na Happyend se soubor se zoceleným Fialou v čele definitivně přejmenovává na Mňágu a Žďorp. Jak sám Petr Fiala řekl - "Ten název znamená "sračky a krámy" a když jsme ho vymysleli, nikdy by nás nenapadlo, že těmito nápisy bude jednou polepená celá Praha!" Skupina vydává v roce 1990 album "Made in Valmez" a jednou provždy se zařadí mezi nejoblíbenější poprockové kapely u nás a na Slovensku. Fialovy hity jako "Ne, teď ne" či "Hodinový hotel" okamžitě boří československé televizní i rozhlasové hitparády a stávají se klasikou.

Petr Fiala si vyzkoušel i sólovou dráhu a nahrál dvě alba. V roce 1994 "Nečum a tleskej vol. 2" a v roce 2005 "Je čas". S Mňágou a Žďorp vydal nespočet skvělých alb, odehrál přes 5000 koncertů a podílel se i na snímku ROK ĎÁBLA. V televizi také moderoval hudební, publicistický pořad LADÍ - NELADÍ, který se věnuje začínajícím a méně známým skupinám.


20.3.1964
Hranice, Československo
Petr Fiala csfd

RadhošťMňága - Happy EndSkleněný důmPísně českých básníkůMňága a Žďorp – koncert Best of ze střechy!Dáreček Live!ČT Live - Žebřík 2012Koncert proti konci světaMňága a Žďorp - Video DárečekČT Live - Mňága a ŽďorpKlus pro KuřeHledání ducha krajeMade in ValmezBigbítLumírova garážButy: Píseň práceBratři Ebenové: FolklorečekTribute to Miro Žbirka 70Koncert pro MoravuMňága & Žďorp On StageDoupě hitůSlyším poprvýLuděk Staněk se bavíMikýřova úžasná pouť internetemDoupě Mekyho ŽbirkyON AIRZrcadlo tvého životaŽivě na jedničceInterview ČT24Ladí neladíPomozte dětem 2001Počesku


Aktualizace osobnostního profilu Petr Fiala: 19.4. 2024 10:18