Joan Greenwood (1921 - 1987)


Joan Greenwood se narodila 4. 3. 1921 v Londýně, Anglie, do herecké rodiny. Vystudovala Královskou akademii Dramatického umění. Poprvé vystoupila na veřejnost v 17 letech v Apollo Theatre jako Louisa ve hře The Robust Invalid. V příštích letech hrála na různých prknech, které znamenají svět, role jako např. Wendy v Petru Panovi nebo Ophelii v Hamletovi. V roce 1954 hostovala na Newyorské divadelní scéně v Morosco Theatre. Divadlo jí přineslo i osobní štěstí, v podobě tajného sňatku na Jamajce, s hereckým kolegou André Morellem (1960). Její obchodní značkou byl zvláštní chraptivý hlas spojený s pečlivou výslovností.

Joan Greenwood se objevovala i v televizi, např. v britském sitkomu GIRLS ON TOP (1985). Naposledy se představila v TV filmu MISS MARPLE (1987) jako roztomilá vševědoucí dáma z vyšší společnosti. K tomu vtipně prohlásila: „Teď když jsem stará bába, dostávám mnohem zajímavější role.“ Její manžel zemřel v roce 1978. Ona sama přežila jejich syna Jasona Morella, zemřela v nedožitých 66 letech na srdeční zástavu. V roce 1995 se objevila v magazínu Empire na seznamu mezi 100 sexy hereček v historii filmu.


4.3.1921
Chelsea, Londýn, England, Velká Británie
27.2.1987
Londýn, England, Velká Británie
Joan Greenwood csfd

Malá DorritkaMiss Marple: At Bertram's HotelPast CaringFlame Is Love, ThePes baskervillskýVodní dětiThe UncannyGirl Stroke BoyBarbarellaThe Moon-SpinnersTom JonesThe Amorous PrawnTajuplný ostrovStage StruckMoonfleetFather BrownMonsieur RipoisJak je důležité míti FilipaFlesh & BloodMuž v bílém oblekuMuž, který prochází zdíYoung Wives' TaleMoře whisky!The Bad Lord ByronŠlechetné srdce a šlechtické korunkySarabanda smrtiMezi podloudníkyThe White UnicornVražedné pochybnostiA Girl in a MillionLatin QuarterThey Knew Mr. KnightNěžné pohlavíMy Wife's FamilyNašel svou hvězduLittle LadyshipMelbaGirls on TopEllis IslandOne by OneRichard WagnerStrangers and BrothersBognorNeobvyklé příběhyTriangleLove Among the ArtistsPlay for TodayIt's Tommy CooperThe Main ChanceThe Jazz AgeDanger ManThe Wednesday PlayAfter HoursArmchair TheatreITV Play of the WeekProducers' ShowcaseHallmark Hall of FameBBC Sunday-Night Theatre


Aktualizace osobnostního profilu Joan Greenwood: 11.3. 2024 11:05