Dean Reed (1938 - 1986)


Americký herec, zpěvák a režisér Dean Reed se zapsal do dějin především jako levicově orientovaný politický aktivista a jedna z nejkontroverznějších osobností 20. století.

V r.1966 byl úředně vykázán z Argentiny a přesídlil tedy do Evropy. Nejprve žil v Itálii, kde účinkoval v několika spaghetti westernech a následně se usadil ve Východním Německu. Jako první americký umělec podnikl masivní koncertní turné po Sovětském svazu. V NDR pak pokračoval v herecké i pěvecké dráze. Nadále se i politicky angažoval. Protestoval proti válce ve Vietnamu a podobně. Dean Reed se tak stal velice užitečným pro komunistickou propagandu a díky tomu z něj vrchní představitelé SSSR učinili hvězdu první velikosti po celém bývalém Východním bloku. Zajímavostí je, že sám Reed nikdy oficiálně do komunistické strany nevstoupil.

Z jeho rozsáhlé filmografie je u nás nejznámnější východoněmecký western POKREVNÍ BRATŘI, kde si Dean zahrál hlavní roli bělocha bojujícího proti utlačování indiánů, po boku Gojko Mitiče. A dále třeba Deanem režírovaný komediální muzikál ZPÍVEJ, KOVBOJI!, na němž se podílela i řada českých herců. Při jeho natáčení se Reed velmi spřátelil s naším Václavem Neckářem.

Na sklonku kariéry změnil některá svá přesvědčení a litoval, že doma v Americe zůstal neznámým. V polovině 80. let tedy začal plánovat velký comeback do USA a údajně měl napsaný i scénář k novému filmu. 13. června 1986 bylo nalezeno Reedovo mrtvé tělo v jezeře nedaleko jeho domu v Berlíně. Příčina jeho předčasné smrti nebyla nikdy plně objasněna. Podle některých teorií se jednalo o sebevraždu. Jiné dohady hovoří o úkladné vraždě ze strany KGB.


22.9.1938
Denver, Colorado, USA
13.6.1986
Berlín, Východní Německo
Dean Reed csfd

UindiiZpívej, kovboji!Alles hört auf OttokarEl CantorUlybnis rovesnik!Pokrevní bratřiKit a spol.Aus dem Leben eines TaugenichtsStoria di karatè, pugni e fagioliSotto a chi tocca!Die VergnügungsspalteDivoký korzár Karibského mořeLa stirpe di CainoLa banda de los tres crisantemosSbohem, SabatoVeinte pasos para la muerteBlonde Köder für den MörderDiario proibito di Fanny, IlI Nipoti di ZorroOlovo nás rozsoudíBuckaroo, il winchester che non perdonaGuadalajara en veranoMi primera noviaRitmo nuevo y vieja olaPopStoryAmerican Rebel: The Dean Reed StoryEin Abend für Dean ReedEin Kessel BuntesAmerican Bandstand


Aktualizace osobnostního profilu Dean Reed: 27.3. 2024 03:29