Elizabeth Spriggs (1929 - 2008)


Jedna z nejvýznamnějších britských shakespearovských hereček se narodila 18. září 1929 v Buxtonu, v Derbyshiru, jako Elizabeth Jean Williams. Herectví se začala věnovat poměrně pozdě, přestože herectví soukromě studovala už do jedenácti let a vždy prý snila o kariéře divadelní herečky. Ve studiích však nepokračovala na žádné dramatické škole, vystudovala Royal Colleague of Music, obor operní zpěv, měla totiž nádherný, plný mezzo-soprán. Bronchiální astma však její pěveckou kariéru definitivně uzavřelo a Elizabeth přemýšlela, zda bude nadále malířkou nebo herečkou. Rozhodla se pro kariéru herečky, ale, jak sama říkala, mnohokrát tohoto rozhodnutí litovala. Jako malířka by byla mnohem svobodnější, na herectví jí velmi vadila závislost na rozhodnutích mnoha jiných lidí.

Zajímavým faktem je, že se během prvních šestnácti let své divadelní herecké kariéry na jevišti West Endu neobjevila. Způsobil to legendární zakladatel divadla Old Rep, Sir Barry Jackson. Poté, co ji viděl jako Kleopatru v Antoniovi a Kleopatře, jí prý na smrtelném loži řekl, že její největší předností je její všestrannost. Sir Jackson to nejspíš myslel jako kompliment, ale Elizabeth si to přeložila tak, že všestranná znamená nezapamatovatelná, a to rozhodně nebylo nic, co by se jí na jevišti komerčně zaměřeného West Endu mohlo hodit. Na druhou stranu ovšem právě díky tomu ztvárnila tolik nezapomenutelných rolí právě v RSC a v National Theatre.

Celý život se také věnovala výuce herectví. Než sama začala hrát, vyučovala jevištní řeč a herectví na Coventry Technical College. V průběhu života pak přednášela na mnoha dalších školách po celé Británii, včetně vyhlášené Coventry School of Speech and Drama.

V televizi se Elizabeth Spriggs objevila až poměrně pozdě, až v sedmdesátých letech, ale tento pozdní start jí byl bohatě vynahrazen. Objevila se v několika BBC shakespearovských adaptacích, v televizním seriálu DOCTOR WHO, viděli jsme ji i v oblíbeném poirotovském cyklu a byla první obětí v pilotním dílu VRAŽD V MIDSOMERU. Z dalších televizních rolí můžeme jmenovat alespoň nezapomenutelnou bohabojnou drbnu v televizním seriálu podle Jeanette Winterson ORANGES ARE NOT THE ONLY FRUIT, dále role v seriálech THE OLD DEVILS podle Kingleyho Amise a ANGLO SAXON ATTITUDES podle Anguse Wilsona; v Británii je velmi ceněna její Nan, matka hlavní hrdinky, ve válečném, situačně komediálním seriálu SHINE ON HARVEY MOON.


18.9.1929
Buxton, Derbyshire, England, Velká Británie
2.7.2008
Oxford, England, Velká Británie
Elizabeth Spriggs csfd

Je tady někdo?Perly královny ze SábyShackletonHarry Potter a Kámen mudrcůNice Guy EddieViktorie a AlbertZapomenutý zločinAlenka v říši divůVánoční koledaLazebník sibiřskýCesta do rájeFor My BabyPomsta Sněhové královnyTajný agentRozum a citA Pinch of SnuffHodina prasetePoslední upírImpromptuThe Devil's DiscipleYellow PagesSakharovThe Cold RoomThose Glory Glory DaysFrost in MayThe Merry Wives of WindsorThe Spider's WebMilenec Lady ChatterleyovéNevhodná práce pro ženuVěci po RichardoviAfternoon OffJulius CaesarThree Into Two Won't GoAll's Well That Ends WellWork Is a 4-Letter WordHercule PoirotVraždy v MidsomeruJerichoLove SoupSwiss ToniNice Guy EddieRandall a HopkirkManželky a dceryPlaying the FieldWhere the Heart IsPříběhy ze záhrobíClass ActMartin ChuzzlewitMiddlemarchTakin' Over the AsylumLovejoy


Aktualizace osobnostního profilu Elizabeth Spriggs: 8.3. 2024 06:00