Simon Siu-Tin Yuen (1912 - 1979)


Jeden z vůbec nejstarších představitelů hongkongských kung-fu snímků a otec legendárního čínského režiséra a akčního choreografa Woo-ping Yuena. Narodil se v r. 1912, jako drtivá většina jeho kolegů studoval herectví, zpěv, tanec a bojová umění v Pekingské Opeře. Záhy se stal televizní hvězdou díky roli v seriálu o čínském národním hrdinovi Wong Fei-Hungovi a významně účinkoval v prvních ještě černobílých akčních filmech a kostýmních dramatech z hongkongské produkce.

Paradoxně se nejvíce proslavil až ve svých 66-ti letech díky rolím ve filmech svého syna DRUNKEN MASTER a SNAKE IN THE EAGLE´S SHADOW, kde se objevil po boku začínajícího Jackie Chana. Ačkoli musel být kvůli pokročilému věku v bojových scénách zastupován svými syny, jím ztvárněná postava starého učitele kung-fu se nesmazatelně zapsala do historie východní kinematografie a prokázal zde, že má i velkou porci komediálního nadání.

V r.1979 nečekaně zemřel na zástavu srdce během natáčení snímku MAGNIFICENT BUTCHER se Sammo Hungem. Jeho role tak musela být přeobsazena. Siu Tien Yuen byl otcem dvanácti (!) dětí, kromě nejstaršího Woo-pinga ve filmovém průmyslu působí též druhý syn Cheung-Yan, a sice jako kaskadér.


27.11.1912
Peking, Čína
8.1.1979
Hongkong
Simon Siu-Tin Yuen csfd

Incredible Shaolin ThunderkickChao Zhou xiao hanLiu he ba faThe Buddhist FistGuai quan xiao ziJiu xian shi ba dieLamač kostí drží tvrdě tvoje ušiLao tou quan tou da man touMang han dou lao qianMistr s drtícími prstyOpilý mistr a bambusová hůl.Příběh o opilém mistroviQiao shi meiShuang ma lian huanSpravedlivý úderTen, který láme kosti opět bojujeŠikmooký, buď ve střehu!Šílený opičák kung-fu36. komnata ShaolinuGuai quan guai zhao guai shi zhuanHrdinové z východuMistrův synZui mao shi fuŠkola hadaBruce Lee v PodsvětíTian luo da po wu hang zhenHou shengPolibky z HongkonguRou pu tuanYan ku shen tanJue zhaoZhong lie tuŠaolin: Škola bojových uměníChu baKiss of DeathThe Cub Tiger from KwangtungThe Iron BullZhong guo gong fuDa jun faA Bewitched PrincessHuang Fei-hong yong po lie huo zhenDu long tanYin dao xue jianHuang Fei Hong quan wang zheng baHuang Fei Hong wei zhen wu yang chengHuang Fei Hong zui da ba jin gangHuang Fei-hong xing shi du ba mei hua zhuangShen bian xiaGuan shi yinHuang Fei Hong hu zhao hui qan yingJednoruký šermířRu xiaSpojení ShaolinůWen su chen55 dní v PekinguHuang Fei Hong yuan da po wu hu zhenHuang Fei-hong xie jian su po wuHuang Fei Hong Guan Yin Shan xue henHuang Fei Hong Guanshan da he shouHuang Fei-hong qi dou huo qi lin


Aktualizace osobnostního profilu Simon Siu-Tin Yuen: 16.11. 2023 15:57