Albert Einstein (1879 - 1955)


"Existuje tisíce způsobů, jak zabít čas, ale žádný, jak ho vzkřísit."

Einstein se narodil v židovské rodině, jeho rodiči byli Hermann Einstein, obchodník, který později pracoval jako elektrochemik, a jeho žena Pauline. Albert navštěvoval katolickou obecnou školu a na naléhání své matky bral hodiny houslí.

Když bylo Albertovi pět let, jeho otec mu ukázal kapesní kompas a Einstein poznal, že něco v "prázdném" prostoru musí působit na střelku. Později tuto zkušenost popsal jako jednu z nejdůležitějších ve svém životě. Ačkoli pro zábavu stavěl fyzikální modely a mechanická zařízení, byl považován za pomalého žáka, pravděpodobně kvůli dyslexii, ostýchavosti nebo velmi vzácné a neobvyklé struktuře svého mozku. Později sám Einstein přisuzoval svoje objevy v teorii relativity právě této pomalosti.

Einstein se začal učit matematiku, když mu bylo dvanáct let. Traduje se pověst, že v matematice propadal, ale není to pravda. Příčinou je změna známkování, která způsobila v pozdějších letech zmatek. V době Albertova dospívání podporovali jeho intelektuální zájmy dva strýcové, kteří mu poskytovali knihy o vědě a matematice.


14.3.1879
Ulm, Württemberg, Německá říše
18.4.1955
Princeton, New Jersey, USA
Albert Einstein csfd

Svět vynálezů Wallace a GromitaMy Name Is Alfred HitchcockJak funguje vesmírIconsNejdůležitější okamžiky 2. světové války v barvěČerná díra: ApokalypsaSoros: Quantum of DestructionDeux bombes pour une espionneEinstein geniálníTajemství vesmíru: Velcí vědciStar Trek: Secrets of the UniverseVetřelci dávnověkuKniha tajemství AmerikyOliver Stone: Neznámé dějiny Spojených státůVesmírWer hat Angst vor Wilhelm Reich?EinsteinHitlerovi bodyguardiThe Strangest DreamProroci science fictionZtracené světyZačalo to v Los AlamosAudiovizuální encyklopedieEinstein podle RitchiehoAlbert EinsteinSwastikaDouble Headed Eagle: Hitler's Rise to Power 1918-1933Der EmigrantVěčný židWorld Leaders on Peace and Democracy


Aktualizace osobnostního profilu Albert Einstein: 30.10. 2023 13:33