Mary Astor (1906 - 1987)


Americká herečka Mary Astor, rodným jménem Lucile de Vasconcellos Langhanke se narodila 3. května 1906 v Quincy (Illinois). jako jediné dítě rodičům Otto Ludwig Langhanke a Helen Marie de Vasconcellos. Její otec se narodil v Berlině, ale v roce 1891 emigroval do Spojených států. Její matka se narodila v Jacksonvillu (Illinois), ale měla portugalsko irské kořeny. Díky vysokým nárokům rodičů a štěstí při jedné ze soutěží krásy, kde si mladé Lucile všimli filmaři z Hollywoodu se na filmovém plátně představila již ve svých 14 letech.

S příchodem zvuku do filmu měla v roce 1929 osmiměsíční pauzu, když neprošla u hlasového testu. Její hlas byl označen za příliš hluboký a studio s ní rozvázalo smlouvu. V této pauze navštěvovala hlasové kurzy a hodiny zpěvu, ale přesto žádné role nepřicházely. Znovu nastartovat kariéru se Mary povedlo díky herečce Florence Eldridge (manželka Fredrica Marche), která jí doporučila pro roli ve hře "Among the Married" . Hra měla úspěch a díky tomu se Mary otevřely dveře zpět na filmové plátno, kde se představila v roce 1930 ve svém prvním zvukovém filmu LADIES LOVE BRUTES.

V průběhu třicátých let díky filmům RED DUST (1932), CONVENTION CITY (1933), MAN OF IRON (1934), nebo THE PRISONER OF ZENDA (1937) se stala uznávanou a vyhledávanou herečkou a její herecká kariéra stoupala vzhůru. Zato v osobním životě se jí v této době tolik nedařilo. Po smrti prvního manžela v roce 1930 , přišel v roce 1934 skandál, kdy Mary žaloval vlastní otec kvůli finanční podpoře , mezitím se jí hroutilo druhé manželství, které vyústilo v obvinění z cizoložství a soudní pře o dceru. Tyto nepříjemnosti nijak zvlášť nepoškodily její kariéru , ale zanechaly stopy na její psychice. V dalších letech bojovala se závislostí na alkoholu a lécích, dokonce se pokusila o sebevraždu.

Největšího vrcholu své kariéry dosáhla začátkem 40. let, když v roce 1941 hrála ve slavném snímku THE MALTESE FALCON a následoval film THE GREAT LIE za který obdržela Oscara v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli. Po těchto úspěších ale začala její kariéra pozvolna upadat a objevovala se stále častěji v nevýrazných rolích. Vyjímkou je noir film ACT OF VIOLENCE z roku 1948, kde si s chutí zahrála roli prostitutky. V průběhu 50. let se objevila jen v pěti filmech , ale v roce 1954 debutovala na televizní obrazovce, kde se v dalších letech poměrně hojně objevovala. V roce 1954 se také představila na Broadwayi ve hře "The Starcross Story" a v roce 1956 po návratu do Kalifornie v úspěšné hře "Don Juan in Hell". V první polovině 60. let se objevila ještě v několika filmech a jejím posledním filmovým představením , byla menší role ve snímku z roku 1964 HUSH, HUSH SWEET CHARLOTTE.


3.5.1906
Quincy, Illinois, USA
25.9.1987
Woodland Hills, California, USA
Mary Astor csfd

Sladká CharlotteYoungblood HawkeReturn to Peyton PlaceA Stranger in My ArmsThe Philadelphia StoryThis Happy FeelingThe Devil's HairpinPolibek před smrtíThe Power and the PrizeYesterday and TodayAny Number Can PlayLittle WomenNásilný činCass TimberlaneCynthiaDesert FuryFiestaClaudia and DavidBlonde FeverSetkáme se v St. LouisThousands CheerYoung IdeasDobrodružství v PanaměPříběh z Palm BeachMaltézský sokolThe Great LieBrigham YoungTurnaboutPůlnocListen, DarlingNo Time to MarryParadise for ThreeThere's Always a WomanWoman Against WomanUragánZajatec na ZenděAnd So They Were MarriedLady from NowhereThe Murder of Dr. HarriganTovárník DodsworthTrapped by TelevisionDinkyMan of IronPage Miss GloryRed Hot TiresStraight from the HeartEasy to LoveI Am a ThiefReturn of the TerrorThe Case of the Howling DogThe Man with Two FacesUpperworldConvention CityJennie GerhardtThe Kennel Murder CaseThe Little GiantThe World ChangesA Successful CalamityRed DustThose We Love


Aktualizace osobnostního profilu Mary Astor: 3.11. 2023 17:32