Jacques Charon (1920 - 1975)


Jacques Charon byl v první řadě významným francouzským divadelním režisérem, jako herec má na svém kontě ale také desítky filmových rolí. Narodil se v Paříži jako Jacques Silvain Edouard Charon, herectví vystudoval na Národní konzervatoři dramatického umění a absolvoval s druhou cenou v oboru komedie. Hned v roce 1941 byl angažován do prestižního divadla Comédie Française, s nímž pak spojil celou svou další kariéru, napřed jako herec, později i na postu režiséra. Za války začínal menšími rolemi v různých slavných hrách domácích i světových klasiků, větších hereckých úkolů se dočkal po roce 1945 (Don Juan, Krocan, Figarova svatba, Měšťák šlechticem, Jak se vám líbí).

Mezitím Jacques Charon rozšířil své aktivity o divadelní režii, jíž se s úspěchem věnoval od roku 1949. Jako režisér se věnoval především osvědčeným kusům francouzské klasiky (Corneille, Molière, Rostand), režíroval ale i mimo Comédie Française a zvláště v 50. a 60. letech prezentoval své práce na různých pařížských scénách (Théâtre Michel, Bouffes Parisiens, Théâtre du Gymnase). V těchto dalších divadlech se jako režisér dostal i k moderně, kterou Comédie Française z principu neuvádí. V Comédie Française zůstával nadále především hercem, z jeho posledních rolí připomeňme titulní part ve hře Lišák Volpone nebo postavu vévody Buckinghama v Shakespearově Richardovi III.

Příležitostně spolupracoval Jacques Charon nadále i s filmem, z jeho filmografie padesátých let stojí za zmínku poměrně velká role ve špionážním filmu OPERACE BLESK (Opération Tonnerre, 1954), není nijak překvapivé, že se objevil i v dalších filmových adaptacích divadelních her (MĚŠŤÁK ŠLECHTICEM – Le bourgeois gentilhomme, 1958), což se týká i jeho pozdější sporadické spolupráce s televizí. Naši diváci mohli Jacquese Charona vidět například v úloze plukovníka v dobrodružném snímku CARTOUCHE (1962). Poslední roli ve filmu odehrál Charon v komedii TŘI MUŽI NA JEDNOM KONI (Trois hommes sur un cheval, 1969), poté točil již jen v televizi, naposledy to bylo televizní zpracování Molièrovy hry TARTUFFE (1975).

Jacques Charon napsal vlastní autobiografii Moi, un comédien (1975). Zemřel náhle následkem infarktu v plném pracovním nasazení 15. října 1975 ve věku 55 let.


27.2.1920
Paříž, Île de France, Francie
15.10.1975
Paříž, Île de France, Francie
Jacques Charon csfd

TartuffeLe Au théâtre ce soir : Sexe faibleSoirée CourtelineLe MisanthropeMais n'te promène donc pas toute nueAu théâtre ce soir : Un fil à la patteMonsieur de PourceaugnacTři muži na jednom koniAu théâtre ce soir : Feu la mère de madameLe Lit à deux places29 degrés à l'ombreComment trouvez-vous ma soeur ?Comment épouser un premier ministreFrancouzským stylemTeuf-teufCartoucheJak získat úspěch v lásceLes AffreuxLes Maris de LéontineLe Bourgeois GentilhommeCe joli mondeLa Blonde des tropiquesOpération tonnerreEscalier de serviceLes IntrigantesLe Petit JacquesJouons le jeuAu fil des ondesCoeur-sur-MerDakota 308Le DindonČervená krčmaLa Valse de ParisLes ChouansJerichoL'extravagante missionDes jeunes filles dans la nuitPlukovník ChabertPremier rendez-vousTop à...Gala de l'unionMonsieur PompadourBrouk v hlavěLe Gala de l'union des artistesEn direct de...


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Charon: 2.4. 2024 16:49