Fanny Ardant 75 let


Vystudovala politické vědy na univerzitě v Aix-en-Provence, poté praktikovala na francouzském velvyslanectví v Londýně. Navštěvovala při tom herecké kurzy a profesionální dráhu zahájila v roce 1974 na divadelním Festival du Marais ve hře Pyerra Corneillea Polyeuktes.

Hvězdu z ní udělal režisér Francois Truffaut, když jí obsadil do role vášnivé milenky, která dovede sebe i svého milence (Depardieu) k sebevraždě v dramatu Žena od vedle. S Truffautem, který se stal i jejím životním partnerem a otcem dcery Josephine, natočila ještě jeho poslední film, kriminální příběh Konečně neděle!, kde ztělesnila oddanou sekretářku majitele realitní kanceláře Jean-Louise Trintignanta, podezřelého z několika vražd.

Její filmové hrdinky jsou převážně osudové ženy, např. belgická pianistka zamilovaná do mnohem staršího úředníka (V.Gassman) v melodramatu Benvenuta. Vévodkyně de Guermantes ve filmové adaptaci Swannova láska.

Jedna ze sester v psychologickém dramatu Strach a láska. Další zajímavé, i když vedlejší role měla také ve snímcích Alaina Resnaise Život je román, Láska až za hrob a Melodram. Za hlavní roli majitelky restaurace pro homosexuály v komedii Někdo to rád holky získala francouzskou filmovou cenu Cézara. Poslední dobou patří mezi zajímavé filmy, v kterých se objevila Královna Alžběta, 8 žen, Žena mého muže.


22.3.1949
Saumur, Maine-et-Loire, Francie
Fanny Ardant csfd

Hotel PalaceLes Rois de la pisteMa France à moiPan Blake k vašim službámRetour en AlexandrieAmusiaCouleurs de L'incendieLes Volets vertsMladí milenciADNPerdrixTenkrát podruhéMa mère est folleLola PaterRock'n RollWaiting for YouFor This Is My BodyChic !Variações de CasanovaLe clan des LanzacLes Beaux joursRasputinVelká nádheraFinal Cut - Dámy a pánovéMiroir mon amourNos retrouvaillesSnajprInterno giornoRasputinI pro lásku se zabíjíTvářZlatoBožskýHello GoodbyeHa-SodotKde se cesty křížíTěžká dobaPaříži, miluji TěL'odore del sangueRok, kdy nastala potopaSarahŽena mého muže8 ženNesmrtelná CallasováChange moi ma vieŽádné boží zprávyLibertinAugustin, roi du Kung-fuBalzacFrancouzův synRozvratKrálovna AlžbětaLe dînerDésiréNevinné krutostiNěkdo to rád holkySiódmy pokójSabrinaSto a jedna noc


Aktualizace osobnostního profilu Fanny Ardant: 19.11. 2023 19:56