Lily Li 73 let


Krásná a nezapomenutelná, trochu nebezpečná, nevyzpytatelná, ale i mateřsky milující a oddaná, taková byla a stále je jedna z hlavních ženských tváří Hongkongu 60.-80. Let, Lily Li.

Lily se narodila v Hongkongu a do světa filmu byla uvedena už jako malá. Přesněji jako dvanáctiletá, kdy začala docházet na herecký výcvik k Shaw Bros po absolvování křesťanské školy. Už v roce 1966, tedy v šestnácti letech, podepsala smlouvu se studiem a začala se naplno věnovat herectví. V témže roce se zúčastnila natáčení svého prvního filmu, pod vedením zkušeného a slavného režiséra Ho Menga Hua, který zrovna přiváděl na plátna kin známou legendární látku o opičáku Sunovi, hrdinovi Putování na západ. PRINCESS IRON FAN bylo pohádkové fantasy, kterému ovšem dominovaly jiné herečky, osvědčené hvězdy studia, Lily Ho, Pat Ting Hung a Cheng Pei Pei.

Lily ( známá také jako Lee Li Li, Li Lai Lai, Li Li Li, 李丽丽) ale díky svému prvnímu filmu rozjela kariéru klasické herečky wuxia filmů, bohužel zastíněné slavnější Lily Ho i v dalším filmu THE KNIGHT OF KNIGHTS (1966). Naštěstí se Lily Li postupně dostala k jiným typům filmů a mohla se ucházet o strukturovanější role. V romantické komedii SPRING BLOSSOMS (1968) se mohla odtrhnout od osvědčené garnitury starších herců a vyniknout v generační romanci, které dominovaly mladé, neokoukané a svobodné dívky, symbolizující novou kulturu. A herců této dynamické generace si rád všímal takřka všemocný režisér Chang Cheh, který si Lily vybral do svého nově připravovaného wuxia THE WANDERING SWORDSMAN (1970). Byla to její první spolupráce s hongkongským režijním gigantem a také s osudovým mužem, Davidem Chiangem.

Wandering Swordsman byl její první skutečnou hlavní rolí. Oproti naivní Li Ching, kterou Chang rád používal, působila Lily sofistikovanějším, tajemnějším a víc ženským dojmem. Byla výrazně krásná a hlavně, docela jiná. Bylo jasné, že pokud si Chang bude vybírat herečku do svého slavného wuxia HEROIC ONE (1970), určitě nezapomene na charismatickou krásku. V tomto heroickém filmu, který se stal dávno klasikou se Lily více méně mihla. Byl to film o mužích a jejich osudech. Nicméně poklidná, romantická scéna, ve které se hlavní hrdina (David Chiang) zamiluje do osudové dívky a později se rozhodne vyhledat objekt svého zájmu, měla silnou atmosféru a ve filmu nezapadla. Lily se stala hvězdou.


21.5.1950
Hongkong
Lily Li csfd

Tin sun yut duiThose Were the DaysUltimate RevengeXiao lin lao zuMa hei siu chi1/3 qing renBai lian xie shenHei bao tian xiaHong Kong EvaTie shen qing renWu shu: Ji mi dang anWu zhuang yuan Tie Qiao SanXing jie lan gui fangTou shi ge qiang huaXiang Gang jian sha ji anYi ben man hua: Chuang tian yaHuo bao xing dongLau man ying hungThe Man from HollandThose Merry SoulsVýcvik 36. komnatyEight Diagram Pole FighterWang zi cheng chongYou xia qingFeng shui er shi nianHeroic FamilyHuo pin you jian quMa touThe Perfect Wife?!Chi se Xiang Wei sheDa qi ying xiong chuanThe Brave Archer and His MateThe Fake Ghost CatchersXie zhouDan cheng luJing wang shuang xiongWhat Price Honesty?Yong zhe wu juCarry on Wise GuyDaggers 8Eight EscortsMladý mistrQiu wang she yu bai zei qiThe LootThe Swift SwordDu jiao heFeng liu duan jian xiao xiao daoHu hwa lingJun fa qu shiMistr ShaolinuRelentless Broken SwordThe ChallengerWu zhao sheng you zhaoDuch mečeJue dou zhe de sheng mingTang langXiao shi yi langHong Xi GuanPai yu lao huGou hun jiang tou


Aktualizace osobnostního profilu Lily Li: 15.4. 2024 12:16