Françoise Bertin (1925 - 2014)


Herečka Françoise Bertin se v divadle a filmu pohybuje již od mládí, teprve jako dáma v letech ale dosáhla velkých úspěchů na jevišti i před kamerou. Narodila se v roce 1925 a náklonnost k umění získala díky své tetě, zpěvačce Suzanne Marie Bertin, která byla populární ve třicátých letech. S herectvím začínala Françoise Bertin na jevišti divadla Comédie de Saint-Étienne, jako jiní herci pak bez stálého angažmá střídala další pařížské scény (Théâtre de la Gaite-Montparnasse, Théâtre de Antoine), vystupovala také na divadelních festivalech. Uplatnění nacházela ve francouzské i světové klasice (Moliere, Corneille, Marivaux, Shakespeare, Čechov), zajímavé kreace předvedla ale i v moderním repertoáru (Brechtův Život Galileiho, Dürrenmattovi Fyzikové, Sartrův Ďábel a Pánbůh).

Teprve v devadesátých letech začala Françoise Bertin s filmem spolupracovat častěji, mezitím v roce 1993 obdržela prestižní Molièrovu cenu za svou kreaci v Harwoodově hře Temps contre temps. Novodou spolupráci Françoise Bertin s filmem nejlépe reprezentuje komorní příběh PROSTĚ SPOLU (Ensemble, c′est tout, 2007), kde hrála jednu z hlavních rolí babičky Paulette a v němž režisér Claude Berri ocenil její ochotu se ve více než osmdesáti letech svléknout před kamerou. Následně hrála po boku Catherine Deneuve ve filmu VÁNOČNÍ PŘÍBĚH (Un conte de Noël, 2008), vidět jsme ji mohli také v MIKULÁŠOVÝCH PATÁLIÍCH (Le petit Nicolas, 2009).

V soukromí byl hereččiným životním partnerem herec a režisér Gérard Lorin (1927-2000).


23.9.1925
Paříž, Île de France, Francie
26.10.2014
Galan, Francie
Françoise Bertin csfd

Le Renard JauneHašišbábaÀ la recherche du temps perduHlava na hlavěLeur morale... et la nôtreVánoční příběh72/50Prostě spoluNeřízená střelaNikomu to neříkejPekloC'est la vie, camarade!Vše o orgasmuÀ trois c'est mieuxAubaine, L'Květ zlaLe Pharmacien de gardeTvoje ruce na mé půlceUne femme si parfaiteLes rebelles de MoissacPravda o CharliemAgathe et le grand magasinLe secret d'AliceChvění motýlích křídelCours toujoursLoire, Agnès et les garçons, LaMiroir aux alouettes, LeZajatkyněPas de scandalePeau d'homme coeur de bêteUne journée de merde!Filles du maître de chai, LesStará známá písničkaEmbellie, L'Carreau d'asLáska jako prémieStrážní anděléKiller KidLoin des barbaresNeige et le feu, LaStirn et SternUn destin cannibaleChci domůFrance de Joséphine, LaNouvel appartement, LeLa Tisane des sarmentsAu bout du bout du bancLaisse-moi rêverDeux berges, LesDouze heures pour mourirLes Petits câlinsMeurtre sur la personne de la merAncre de miséricorde, L'Diabolo mentheHôtel BaltimoreOsudové ženyTělo mého nepříteleLéopold le bien-aiméLes guichets du LouvreOn s'est trompé d'histoire d'amour


Aktualizace osobnostního profilu Françoise Bertin: 5.11. 2023 20:08