Jacques Sernas (1925 - 2015)


Herec Jacques Sernas zahájil svou kariéru v kvalitních poválečných francouzských filmech, později se stal hvězdou dobrodružného žánru v Itálii a dnes má na svém kontě bezmála 80 filmů. Narodil se v litevském městě Kaunas jako Jurgis Šernas, jeho otcem byl významný politik a novinář Jokubas Šernas (1888-1926), jeden ze zakladatelů samostatné Litvy po první světové válce. Jokubas zemřel poměrně mlád v roce 1926 a po následném státním převratu téhož roku nebylo v Litvě úplně bezpečno. Matka odvezla malého syna do Francie, kde Jurgis, nyní již jako Jacques strávil dětství. Za druhé světové války se zapojil do protifašistického odboje ve Francii a více než rok byl uvězněn v koncentračním táboře v Buchenwaldu.

Atraktivní vzhled a sportovní postava zajistily Jacquesu Sernasovi větší přísun rolí v historických filmech, později v béčkovém žánru tzv. sandálu a meče. Zmínku si zaslouží jeho účast na historickém filmu ANITA GARIBALDI (Camicie rosse, 1952) a titulní role v americkém velkofilmu PARIS A HELENA (Helen of Troy, 1956). Z řady následujících filmů spadajících do žánru sandálu a meče připomeňme alespoň hodnotnější tituly jako VE JMÉNU ŘÍMA (Nel segno di Roma, 1959) a ROMULUS A REMUS (Romolo e Remo, 1961).

S poklesem zájmu o mytologické velkofilmy v 60. letech se Jacques Sernas spolu s dalšími herci přesunul do dalších odnoží dobrodružného žánru, ať již to byly spaghetti westerny nebo špionážní filmy vznikající ovšem vesměs v druhořadých kvalitách. Z tohoto typu filmů uveďme španělsko-italskou parodii na bondovky OPERACE ZLATÉ ŽEZLO (Zarabanda bing bing, 1966), k níž Sernas napsal také scénář. Na místě je ale zmínit ještě Sernasovu participaci na jednom ze zásadních děl v celých dějinách italské kinematografie, a sice Felliniho SLADKÉM ŽIVOTĚ (La dolce vita, 1960).

I když byl Jacques Sernas v 50. a 60. letech celoevropskou filmovou hvězdou, která plnila stránky filmových i společenských časopisů, o jeho soukromí je velmi málo informací. Je nicméně známo, že v roce 1955 se oženil s italskou novinářkou Marií Stellou Signorini, s níž měl jednu dceru. Od počátku sedmdesátých let hrál Jacques Sernas ve filmech spíše již jen výjimečně, učinil ale také zkušenost s hollywoodskou produkcí, v amerických filmech vystupoval pod jménem Jack Sernas. Z jeho pozdější filmografie připomeňme válečný film DVĚ TVÁŘE VÁLKY (La pelle, 1980) nebo později NÁVRAT (L′Africana, 1990). Zatím naposledy se s ním diváci mohli setkat v roli kardinála Feltina v televizním životopisném filmu JAN XXIII.: PAPEŽ MÍRU (Papa Giovanni – Ioannes XXIII, 2005).


30.7.1925
Kaunas, Litva
3.7.2015
Řím, Lazio, Itálie
Jacques Sernas csfd

Jan XXIII.: Papež míruRitorno del piccolo lord, IlAmor nello specchioCoppia omicidaCoraggio di Anna, IlCaldo soffocanteL'AfricanaLakomecFuga dalla morteIo, Peter PanZúčtováníDvě tváře válkyL'ultimo sapore dell'ariaDěti nenávistiE cominciò il viaggio nella vertigineSuper Fly T.N.T.Astronave TerraHnízdoMidas RunAmerican secret service: cronache di ieri e di oggiTampekoZarabanda Bing BingThe Dirty GameF.B.I. operazione Baalbeck55 dní v PekinguNejkratší denIl figlio di SpartacusChe femmina... e che dollari!La Bataille de CorintheMaciste contro il vampiroOrazi e curiaziRegina dei tartari, LaRomulus a RemusCulpablesSalambòUn Amore a RomaIl mondo dei miracoliLa Prima notteLe notti di Lucrezia BorgiaAphrodite, déesse de l'amourC'est la faute d'AdamPia de' TolomeiVite perduteAltairParis a HelenaJump Into HellBarriera della legge, LaCento anni d'amoreGrande addio, IlTerra stranieraAmarti è il mio peccatoDieci canzoni d'amore da salvareEnvers du paradis, L'Fanciulle di lussoLulùMaddalenaSua altezza ha detto no!Ti ho sempre amato!


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Sernas: 17.11. 2023 17:26