Bella Darvi (1928 - 1971)


Mezinárodní hvězda s životem plným skandálů, dnes již však jen jedna z mnoha zapomenutých krásek evropského filmu padesátých let, která byla známá pod pseudonymem Bella Darvi. Narodila se do početné živnostnické rodiny židovského původu ve městě Sosnowiec nedaleko od českých hranic, její původní jméno znělo Bayla Weiger. Během druhé světové války celá rodina prošla martyriem koncentračních táborů (kde zahynul její nejstarší bratr Robert), sama Bayla byla propuštěna v roce 1943.

Po příchodu do Hollywoodu natočila filmy EGYPŤAN (The Egyptian, 1954) a HELL AND HIGH WATER (1954), o rok později hrála ve filmu ZÁVODNÍCI (The Racers, 1955). Bella Darvi byla krásná, všechny tři filmy ale nelítostně prokázaly její malé herecké schopnosti, na škodu byl i její cizí přízvuk. Přesto byla za první dva jmenované snímky nominována na Zlatý glóbus pro nejlepší herečku. Po neúspěšném startu v Americe a skandálním rozchodu se Zanuckem se Bella Darvi vrátila do Evropy.

Ve Francii natočila několik filmů, hvězdné herecké obsazení doplnila například v kriminálkách ZÁTAH NAD MĚSTEM (Rafles sur la ville, 1958) nebo ZDRAVÍ VÁS GORILLA (Le Gorille vous salue bien, 1958), točila také v Itálii, ale její kariéra začala brzy upadat. Bella Darvi v té době proslula především řadou krátkých vztahů s bohatými muži, médiím neunikla ani její vášeň pro hazardní hry a holdování alkoholu. Druhé manželství s Claude Rouasem, číšníkem v Las Vegas, mělo jen velmi krátké trvání (1960-1961). Rozmařilý styl života vedl k vysokým dluhům, které ovšem ještě počátkem sedmdesátých let platil Darryl Zanuck.

V září 1971 spáchala Bella Darvi sebevraždu, otrávila se plynem. Bylo jí 42 let. K zoufalému kroku ji přiměl neuspořádaný soukromý život a nebyl to první pokus o sebevraždu. O tom, že v té době o ni již prakticky nikdo neměl zájem, svědčí fakt, že její mrtvé tělo bylo objeveno až po týdnu.


23.10.1928
Sosnowiec, Polsko
11.9.1971
Monte Carlo, Monako
Bella Darvi csfd

Petites filles modèles, LesTakový hodný člověkL'Urlo dei BolidiDonna di ghiaccio, LaIl rossettoPain des Jules, LesÉnigme aux Folies BergèrePia de' TolomeiRafles sur la villeZdraví vás GorilaJe reviendrai à KandaraJe suis un sentimentalZávodníciEgypťan SinuhetHell and High WaterThe Dick Powell ShowConflict


Aktualizace osobnostního profilu Bella Darvi: 4.11. 2023 10:26