Ernst Deutsch (1890 - 1969)


Ernst Deutsch se narodil v Praze do rodiny obchodníka Ludwiga Deutsche, zemřel v Berlíně, ale byl rakouským hercem. Vyrůstal na Starém městě, kde navštěvoval gymnázium, aktivně hrál tenis. Probojoval se do první desítky nejlepších tenistů Rakouska-Uherska. Po maturitě sloužil v armádě.

V roce 1938 emigroval před nacisty podruhé. Usadil se v New Yorku. Po krátkém učinkování na Broadway, odešel následujícího roku do Hollywoodu, kde obdržel americké státní občanství. Zde od roku 1942 pod uměleckým jménem Ernest Dorian začal hrát v hollywoodských filmech nacisty a důstojníky. Po válce patřil k těm, kteří uposlechli výzvy úřadů a návrat do Evropy odložil. Rok hostoval v Buenos Aires a do Vídně se vrátil roku 1947, kde začal hrát v Burgtheatru a Volkstheateru, z tohoto divadla je známý svou rolí Henriho Dunanta, zakladatele Červeného kříže.

K jeho pozdějším rolím patřil baron Kurtz v DER DRITTE MANN. Filmografie Ernsta Deutscheho obsahuje 63 filmů. Jeho posledním byl televizní DER FALL BOHR z roku 1966. V roce 1964 obdržel Zlatý filmový pás za celoživotní dílo. V roce 1973 bylo na jeho počest pojmenováno jedno z hamburských divadel. Herec je pohřbený na berlínském hřbitově Heerstraße.


16.9.1890
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
22.3.1969
Berlín, Německo
Ernst Deutsch csfd

Sebastian KneippNathan der WeiseWenn abends die Heide träumtK - Das Haus des SchweigensTřetí mužProcesIsle of the DeadNight Plane from ChungkingThe Moon Is DownEnemy Agents Meet Ellery QueenPrisoner of JapanReunion in FranceTak končí naše nocEscapeThe Man I MarriedNurse Edith CavellThe Marriage of CorbalGirls for Sale!ArtistenDas Frauenhaus von RioZwei unterm HimmelszeltDagfinSoll und HabenDas Brennende GeheimnisDas alte GesetzDie PagodeDer Kampf ums IchDie Dame und der LandstreicherHerzog Ferrantes EndeBrennendes LandHannerl und ihre LiebhaberLady GodivaAladdin und die WunderlampeDas Frauenhaus von BresciaDer gelbe Tod, 2. TeilDie Jagd nach dem Tode - 1. TeilDie Jagd nach dem Tode - 2. Teil: Die verbotene StadtFerréolGerechtigkeitHaßJak Golem na svět přišelJudith TrachtenbergMonika VogelsangOd jitra do půlnociBlondes GiftDas Kloster von SendomirDer GaleerensträflingDer Galeerensträfling. 2. TeilIrrungenDie zweite FrauPique DameJedermann remixed - Eine Zeitreise durch 100 JahreVor SonnenuntergangApokalypseDie Rache der Toten


Aktualizace osobnostního profilu Ernst Deutsch: 15.3. 2024 19:40