Lee "Scratch" Perry (1936 - 2021)


Jamajský hudební producent a zpěvák Rainford Hugh Perry je znám pod jménem Lee "Scratch" Perry a svými inovativními technikami a stylem produkce. Perry byl průkopníkem ve vývoji dubové hudby v 70. letech. Spolupracoval a produkoval Boba Marleyho, Congos, Maxe Romea, ale i rap punkové Beastie Boys, Ari Up z reggae punkové kapely The Slits, či The Clash, nebo trip hopové The Orb a mnoho dalších.

Ve spolupráci s Gibbsem Perry pokračoval ve své nahrávací kariéře, ale finanční problémy způsobily opět konflikty. Perry si nakonec založil vlastní label Upsetter Records v roce 1968. Jeho první velký singl „People Funny Boy“, který byl urážkou namířenou proti Gibbsovi, se dobře prodával. 60 000 výlisků se prodalo pouze na Jamajce. Pozoruhodné bylo i jeho inovativní použití vzorků (plačící dítě), stejně jako rychlý chugging rytmus, který byl brzy identifikován jako reggae. Podobně si vedl i jeho prudší singl z roku 1967 „Run for Cover“, který byl zaměřen na sira Coxsoneho.

Od roku 1968 do roku 1972 pracoval se svou studiovou kapelou Upsetters. Během 70. let vydal řadu nahrávek v různých nahrávacích společnostech, které ovládal a mnoho z jeho písní se stalo populární na Jamajce i ve Velké Británii. Brzy se stal známým svými inovativními technikami i excentrickým charakterem. Ke konci 70. let však začal Perry i label kvůli stresu a nežádoucím vnějším vlivům chátrat. Přiznal se, že své vyhořelé studio v amoku sám zapálil. Počátek 80. let strávil Perry čas v Anglii a v USA, živě vystupoval a pořizoval nepravidelné záznamy s řadou spolupracovníků.

Jeho kariéra nabrala novou cestu v roce 1984, kdy se setkal s Marcusem Upbeatem, s nímž pracoval na několika albech. Koncem 80. let začal spolupracovat s britskými producenty (např. Mad Professor) a Perryho kariéra se začala znovu vracet na pevnou půdu. V té době přestal pít alkohol a kouřit konopí. V roce 1998 oslovil Perry širší publikum jako zpěvák v písni „Dr. Lee, PhD“ na albu Beastie Boys „Hello Nasty“. V roce 2003 získal Perry Grammy za nejlepší reggae album s albem „Jamaican ET“. V roce 2004 rovněž časopis Rolling Stone zařadil Perryho do seznamu 100 největších umělců všech dob. Poté se spojil se skupinou švýcarských hudebníků a pod jménem Lee Perry and the White Belly Rats vystupovali v následujících letech v USA.


20.3.1936
Kendal, Jamajka
29.8.2021
Lucea, Jamajka
Lee

The Revelation of Lee Scratch PerryBeats of the Heart: Roots Rock ReggaeLee Scratch Perry's Vision of ParadiseWhat Difference Does It Make? A Film About Making MusicŽivot a hudba Lee Unlimited Destruction, TheRebel Music: The Bob Marley Story


Aktualizace osobnostního profilu Lee "Scratch" Perry: 3.11. 2023 11:36