Michel Drach (1930 - 1990)


Režisér Michel Drach vstoupil do dějin francouzské kinematografie hned svým prvním filmem, který neměl daleko ke stylu nové vlny, později pak natočil několik zajímavých snímků v hlavní roli se svou tehdejší manželkou Marií-José Nat. Drach pocházel z Paříže a k filmu jej přivedl jeho bratranec, významný režisér Jean-Pierre Melville. Pod jeho vedením začal Drach již koncem čtyřicátých let pracovat u filmu a jako asistent režie se podílel na Melvillových významných počinech MLČENÍ MOŘE (Le silence de la mer, 1949) a HROZNÉ DĚTI (Les enfants terribles, 1950).

Pozoruhodné soukromé i pracovní partnerství pak provázelo další tvorbu Michela Dracha během šedesátých a sedmdesátých let. V roce 1964 se oženil s herečkou Marií-José Nat (*1940) a z jejich manželství pocházejí tři synové – David (*1965), Julien (*1973) a Aurelien (*1975). Především se ale Marie-José Nat stala hvězdou většiny dalších Drachových filmů. Některé z nich jsou dnes již zapomenuté, například detektivka SAFARI DIAMANTS (1966), kde s Marií-José hrál Jean-Louis Trintignant, k uměleckým vrcholům dosáhla jejich spolupráce v sedmdesátých letech.

Do filmu PLESOVÉ HOUSLE (Les violons du bal,1974) začlenil Drach své vlastní vzpomínky na období války; film byl nominován na Zlatou palmu v Cannes a ze stejného festivalu si Marie-José Nat odnesla cenu pro nejlepší herečku. Dalším významným počinem bylo psychologické komorní drama o ženě trpící po nehodě ztrátou paměti VLASTNÍ MINULOST NEZNÁMÁ (Le passé simple, 1977), které opět vyneslo festivalovou trofej Marii-José Nat, tentokrát v Karlových Varech. Kromě toho Michel Drach příležitostně pracoval i pro televizi a podílel se například na vzniku některých seriálů. S Marií-José Nat se rozvedl v roce 1981 (rozešli se ale již několik předtím po seznámení herečky s hercem Victorem Lanouxem).

Z Drachovy tvorby osmdesátých let stojí za zmínku epizoda ze života slavného spisovatele GUY DE MAUPASSANT (1982) s Claude Brasseurem v hlavní roli. Hvězdné obsazení dominuje také melodramatickému příběhu ZACHRAŇ SE, LOLO (Sauve toi, Lola, 1985), natočeném ve francouzsko-kanadské koprodukci a dotýkajícímu se citlivě tématu rakoviny. Filmografii Michela Dracha uzavírá komedie DĚDA JE GENIÁLNÍ (Il est génial papy!, 1987), která se opět vrací k mezilidským vztahům, tentokrát v linii dědeček – vnuk.


18.10.1930
Paříž, Île de France, Francie
15.2.1990
Paříž, Île de France, Francie
Michel Drach csfd

Il est génial papy!Sauve-toi, LolaGuy de MaupassantLe Pull-over rougeVlastní minulost neznámáParlez-moi d'amourLes Violons du balÉlise ou la vraie vieSafari diamantsLa Bonne occaseAmélie ou le temps d'aimerV neděli se nepohřbíváVyšetřovaní komisaře MaigretaLes Compagnons de JehuTrain bleu s'arrête 13 fois, LeAuditoriumChroniques de FranceLes rendez-vous du dimanche


Aktualizace osobnostního profilu Michel Drach: 4.12. 2023 10:39