Paul McCartney 81 let


Narodil se jako prvorozený syn Jamese McCartneyho, který se živil prodejem bavlny a Mary Patricie Molinové, jenž pracovala jako zdravotní sestra. Má jednoho mladšího bratra Michaela. Od dětství se věnuje hudbě, ke které ho vedl zpočátku jeho otec. Na gymnáziu se seznámil s Georgem Harrisonem, se kterým se společně učili hrát na kytaru.

V roce 1966 McCartney potkává svou životní lásku, fotografku Lindu Eastmannovou, se kterou se 12. března 1969 oženil. Z tohoto manželství má tři děti Mary Ann (1969), Stellu Ninu (1971) a Jamese Louise (1977). V roce 1965 získává od královny Alžběty II. spolu s ostatními členy Beatles nejvyšší britské vyznamenání MBE (Member of the British Empire). V dubnu 1970 Paul McCartney veřejně oznámil, že skupinu Beatles opouští, ostatní jej následovali a všichni členové si zakládají své vlastní hudební skupiny a jejich cesty se rozcházejí. Paul naučil manželku Lindu hrát na klávesy a angažoval jí ve své nové skupině The Wings, která byla v letech 1971-1981 velmi populární.

V roce 1980 se Paul na devět dní ocitl v japonském vězení za držení marihuany. V roce 1984 je představen pseudodokumentární film o Paulovi s názvem GIVE MY REGARDS TO BROAD STREET. Během dvou týdnů byl film stažen se ztrátou devíti miliónů dolarů. V roce 1985 Paul vystoupil na benefičním koncertu Live Aid. Téhož roku se dal dohromady s Yoko Ono, aby zakoupili práva na písně Beatles, ale celá záležitost skončila tím, že je získal Michael Jackson. V 80. let spolupracoval s různými hudebníky (Stevie Wonder, Michael Jackson) a věnoval se řadě sólových projektů. S manželkou Lindou se také stávají vegetariány a bojovníky za práva zvířat.

V polovině 90. let se pak společně s Georgem Harrisonem a Ringo Starrem podílí na projektu Beatles Anthology. V roce 1997 je královnou Alžbětou II. pasován na rytíře, čímž získává titul Sir. V dubnu 1998 zemřela McCartneyho žena Linda na rakovinu prsu, nicméně McCartney se v roce 2002 podruhé oženil s modelkou Heather Millsovou a v říjnu 2003 se jim narodila dcera Beatrice Milly McCartney. Na podzim 2006 se ale jejich manželství rozpadlo a oficiálně ohlásili rozchod.


18.6.1942
Liverpool, Merseyside, England, Velká Británie
Paul McCartney csfd

Spinal Tap IIPiráti z Karibiku: Salazarova pomstaElvis Found AliveJezte boháčePozdravuj na Broad StreetBack to the EggI Wanna Hold Your HandThe Beach Boys: It's OKŽlutá ponorkaMagical Mystery TourEl rey en LondresPomoc!Pop GearPerný denIt's the Beatles!BoJack HorsemanStudio 30 RockVyprávějLas Vegas: KasinoSimpsonoviDee TimeThe BeatlesI Can't Give You Anything But Love: The Jimmy McHugh StoryNow and Then: The Last Beatles SongPaul McCartney: cesta slavného broukaThriller 40Beatles, osudy písníKdyby zdi mohly zpívatPre Fab!Ringo Starr: One of ThemVraždy slavných: John LennonZvuk 007A2Z The History of The BeatlesBeatles, indické dobrodružstvíDie Zeit meines Lebens - McCartney 3,2,1McCartney: Now and ThenPohled na zvuk s Markem RonsonemThe Beatles: Get Backa-ha: The MovieKdo zabil Johna LennonaMeeting the Beatles in IndiaPopStoryThe Bee Gees: How Can You Mend a Broken HeartHitsville: The Making of MotownKlub Cavern - kolébka BeatlesManson: Music From an Unsound Mind


Aktualizace osobnostního profilu Paul McCartney: 25.3. 2024 03:25