Mathilde Casadesus (1921 - 1965)


Herečka Mathilde Casadesus, celým jménem Mathilde Lucette Rose Jeanne Casadesus, se narodila v Paříži a pocházela z uměleckého prostředí. Rodina pocházela původně ze Španělska, Mathildin dědeček Luis Casadesus (1850-1919) se prosadil jako úspěšný dirigent, usídlil se ve Francii a všech jeho devět dětí se též věnovalo hudbě. Mathildiným otcem byl Marius Casadesus (1892-1981), hráč na violu a také hudební skladatel, matka Lucette Laffite hrála na violoncello.

Do světa filmu vstoupila poprvé až po válce a začala hrát menší role ve filmech různých žánrů a také různých režisérů, celkem se její jméno uvádí u bezmála čtyřiceti titulů. U nás jsme ji mohli zaznamenat ve slavném Ophülsově filmu RADOVÁNKY (Le plaisir, 1952) nebo jako guvernantku v titulu KRÁSKY NOCI (Les belles de nuits, 1953). V této době točila i několik filmů ročně, pracovala také v italské produkci. Za zmínku stojí její postava Madame Boche ve filmovém zpracování Zolova Zabijáka, které natočil René Clément pod názvem GERVAISE (1956), jako majitelka restaurace se pak objevila ve filmu V PŘÍPADĚ NEŠTĚSTÍ (En cas de malheur, 1958).

Koncem 50. let dostala Mathilde Casadesus příležitost zahrát si i v Hollywoodu, nicméně význam jejích rolí nikdy nepřekročil epizodní rámec. Z dalších filmů, které u nás byly uvedeny, můžeme připomenout komedii CTIHODNÝ STANISLAV (L'honorable Stanislav, secret agent, 1963) s Jeanem Maraisem v hlavní roli, kde hrála operní zpěvačku. Spolu s dalšími francouzskými herci pak hrála ve slavné komedii JAK UKRÁST VENUŠI (How To Steal A Million, 1966), která se natáčela v Paříži, Mathilde Casadesus ale v průběhu příprav náhle zemřela. Příčinou její předčasné smrti byla patologická snaha po zdravém životním stylu a následkem radikálních diet došlo k srdečnímu selhání. Herečka zemřela v srpnu 1965 na ostrově Minorca ve věku 44 let.

Její dcera Lucile Casadesus (*1950) byla tanečnicí.


5.5.1921
Paříž, Île de France, Francie
27.8.1965
Es Canutells Mahon, Minorca, Islas Baleares, Španělsko
Mathilde Casadesus csfd

Combinards, LesLes mordus de ParisNaïf amoureux, LeCtihodný StanislavConduite à gaucheLa Loi des hommesNůž v ráněUn clair de lune a MaubeugeAmours de Paris, LesCandide ou l'optimisme au XXe siècleFemmes de bonne humeur, LesRebrousse-poil, ÁCertains l'aiment... froideMeurtre en 45 toursLe Petit profMessieurs les ronds de cuirLa Vie à deuxMe and the ColonelV případě neštěstíFeu aux poudres, LeCe soir les jupons volentGervaisaLa dame aux caméliasKrásky nociRadovánkyBoniface SomnambuleLe roi PandoreAu royaume des cieuxBranquignolTous les deuxMannequin assassiné, LePart de l'ombre, LaSkříňka snůIllusions perduesLa joie de vivre


Aktualizace osobnostního profilu Mathilde Casadesus: 19.11. 2023 18:31