Madeleine Robinson (1916 - 2004)


Madeleine Robinson, vlastním jménem Madeleine Yvonne Svoboda, má český původ, ale její rodiče se usadili ve Francii, kde se otec živil jako kuchař. Madeleine se narodila v Paříži a spolu se třemi sourozenci vyrůstala v poměrně chudých poměrech, rodina spíše živořila, situace se zhoršila po rozchodu rodičů, když Madeleine bylo deset let. Ve čtrnácti letech začala pracovat v továrně, později byla prodavačkou. Zároveň ale navštěvovala hereckou školu Charlese Dullina, díky svému zjevu se také příležitostně začala uplatňovat jako modelka, v této době si zvolila pseudonym Robinson.

Madeleine Robinson dostávala i poměrně velké role, jejími hereckými partnery byly takové osobnosti jako Jean Marais nebo Gérard Philippe, většina z jejích filmů je však u nás neznámá. Za zmínku ale stojí její účast v jednom z prvních počinů francouzské nové vlny, a sice film NA DVA ZÁPADY (À double retour, 1959) režiséra Claude Chabrola. Za své vystoupení v tomto kriminálním dramatu získala Madeleine Robinson Volpiho pohár pro nejlepší herečku na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. O rok dříve, v roce 1958, byla členkou poroty festivalu v Cannes. U nás byla například uvedena komedie GENTLEMAN Z EPSOMU (Le gentleman d'Epsom, 1962), kde hrála po boku Jeana Gabina. Za zmínku stojí její postava paní Grubachové ve filmovém přepisu Kafkova románu PROCES (Le proces, 1962). Madeleine Robinson v té době točila také v Itálii, hlavní roli hrála ve španělském filmu EL JUEGO DE LA VERDAD (1964).

Koncem šedesátých let omezila svá vystoupení před filmovou kamerou na minimum, ale nadále se uplatňovala v televizi. Ve filmech sedmdesátých let se přehrála do rolí žen starší generace a jako matku jsme ji mohli vidět například ve filmu DOCELA OBYČEJNÝ PŘÍBĚH (Une histoire simple, 1978) režiséra Claude Sauteta. Roli matky hlavní hrdinky si pak zopakovala později v mezinárodně oceněném životopisném snímku CAMILLE CLAUDELOVÁ (Camille Claudel, 1988). Poté hrála již jen v televizi, film jí dal naposledy nevelkou příležitost v thrilleru L'OURS EN PELUCHE (1994) s Alainem Delonem v hlavní roli.

Souběžně hrála nadále divadlo, objevovala se na různých pařížských scénách, nejčastěji účinkovala v Théâtre du Gymnase nebo v Théâtre Saint-Georges. Z její divadelní práce stojí za zmínku představení Rozkošná Julie, v níž hrála v padesátých a šedesátých letech. V roce 2001 obdržela za svůj celoživotní přínos divadlu Molièrovu cenu.


5.11.1916
Paříž, Île de France, Francie
1.8.2004
Lausanne, Švýcarsko
Madeleine Robinson csfd

Dítě jako dědictvíLa RécréationLa rage au coeurPlyšový medvídekL'Affaire SeznecMes coquinsTerror Stalks the Class ReunionCamille ClaudelováHors-la-loiMule de corbillard, LaLe dialogue des CarmélitesMétamorphose, LaUn adolescent d'autrefoisVzal jsem si stínDames à la licorne, LesLonguelune, LesVévoda Cinq-MarsHomme aux chiens, L'Corps à coeurAmant de poche, L'Docela obyčejný příběhSedm lednových dnůAu théâtre ce soir: Adorable JuliaAussi loin que l'amourPetit matin, LeOsamělý mužOtec a dceraUn monde nouveauPast na PopelkuAgent spécial à VeniseLidé z ménilmontantJuego de la verdad, ElGentleman z EpsomuLa croix des vivantsLeviathanProcesZlatý salamandrĎábel a desateroGiorno per giorno disperatamenteLe Goût de la violenceKalné vodyNa dva západyPéché de jeunesseBonne tisane, LaPiège, LeLes LouvesMannequins de ParisPossédées, LesChiffonniers d'Emmaüs, LesCouteau sous la gorge, LeJe suis un mouchardLeur dernière nuitMinuit... Quai de BercyMuž mého životaLe Garçon sauvageDieu a besoin des hommesL'Invité du mardiEntre onze heures et minuitOn ne triche pas avec la vieTaková hezká malá pláž


Aktualizace osobnostního profilu Madeleine Robinson: 11.11. 2023 23:14