Nadia Gray (1923 - 1994)


Mezinárodně úspěšná herečka Nadia Gray má rusko-rumunský původ a narodila se jako Nadia Kujnir-Herescu v Bukurešti. V Rumunusku také strávila své dětství a mládí a v roce 1946 se provdala za válečného letce Konstantina Kantakuzéne (Constantin Cantacuzino, 1905-1958), který pocházel z významné rumunské aristokratické rodiny. Konstantinův šlechtický původ byl příčinou, proč manželé po nástupu komunismu v Rumunsku odešli do Francie a koncem čtyřicátých let se usadili v Paříži.

Na přelomu 50. a 60. let začala Nadia Gray pracovat také v Německu a Španělsku, její angažmá ve filmu vyvrcholilo účastí ve slavném titulu SLADKÝ ŽIVOT (La dolce vita, 1960), i když zde neměla nijak velkou roli. Následně hrála v dnes již zapomenuté komedii Petera Sellerse MR. TOPAZE (1961), po boku velkých hvězd znovu hrála ve Francii, Itálii a Německu, i u nás jsme ji mohli vidět ve westernu VINNETOU A OLD FIREHAND (Winnetou und sein Freund Old Firehand, 1966), naposledy na sebe výrazně upozornila v mezinárodním povídkovém projektu NEJSTARŠÍ ŘEMESLO NA SVĚTĚ (Le plus vieux métier de monde, 1967). Poslední participaci Nadii Gray ve filmu můžeme zaznamenat v britských filmech THE NAKED RUNNER (1967) s Frankem Sinatrou a DVA NA CESTĚ (Two For The Road, 1967), kde přihrávala Audrey Hepburn a Marku Wallacovi.

Nadia Gray v roce 1958 ovdověla, když zemřel její první manžel, podruhé se provdala v roce 1967 za amerického právníka Herberta Silvermana a s ním odešla do USA. Zároveň s tím zcela ukončila svou hereckou kariéru a od té doby již nenatočila žádný film. Na uměleckou dráhu však nerezignovala, ale navzdory bývalé slávě se v Americe musela spokojit s úlohou zpěvačky v nočních podnicích. Nadia Gray zemřela v New Yorku 13. června 1994 ve věku 70 let. Její herecká kariéra trvala osmnáct let (1949-1967) a za tu dobu natočila přes šedesát filmů v různých zemích. I když nikdy nebyla hvězdou první velikosti, její tvář pomáhala spoluutvářet historii evropského filmu v padesátých a šedesátých letech.


23.11.1923
Bukurešť, Rumunsko
13.7.1994
New York City, New York, USA
Nadia Gray csfd

Dva na cestěLe Plus Vieux Métier du mondeThe Naked RunnerVinnetou a Old FirehandAvventuriero della tortuga, L'The Crooked RoadBegegnung in SalzburgManiacRocamboleZwei Whisky und ein SofaWenn beide schuldig werdenCandide ou l'optimisme au XXe siècleCroulants se portent bien, LesLa Grande Duchesse et le garçon d'étageLe jeu de la véritéMr. TopazePavé de Paris, LeÉventail de Lady Windermere, L´María, matrícula de BilbaoMourir d'amourPostel pro třiSignore, LeSladký životBouřlivé létoKapitánův stůlMuerte al amanecerMeine schöne MamaDiavolo nero, IlParola di ladroPařížankaSénéchal le magnifiqueVacanze a IschiaHengst Maestoso AustriaAgguato sul mareGli ultimi cinque minutiIl falco d'oroLa moglie è uguale per tuttiLe avventure di Giacomo CasanovaMusik im BlutCasa RicordiCasta divaCento anni d'amoreGran varietàI cinque dell'AdamelloIl cardinale LambertiniIl maestro di Don GiovanniLes Deux OrphelinesNeapolský kolotočFinalmente libero!Ivan (il figlio del diavolo bianco)Les Femmes s'en balancentPanna na RýněPucciniSoucit s padlýmiCittà canora, LaIngannoMoglie per una notteTop SecretNight Without StarsValley of Eagles


Aktualizace osobnostního profilu Nadia Gray: 12.11. 2023 01:56