Irène Tunc (1935 - 1972)


Cesta Irène Tunc na filmové plátno měla svůj počátek podobný jako u mnoha jiných začínajících hereček, a sice vítězství v soutěži krásy. V roce 1954 byla zvolena Miss Francie, což vzápětí nastartovalo její hereckou kariéru. Nejprve to ale překvapivě bylo v Itálii; ještě v roce 1954 si zahrála menší role ve dvou italských filmech, teprve pak přišlo oslovení ze strany francouzských filmařů. Ve Francii ji poprvé přizval k natáčení režisér Pierre Gaspard-Huit, s nímž pak Irène Tunc točila v padesátých letech víckrát.

Jen do konce padesátých let stihla Irene Tunc natočit bezmála dvacet filmů, mezi skutečné osobnosti francouzské kinematografie ji ale uvedli až významní režiséři následující dekády. Jednu z hlavních rolí pak dostala znovu v Itálii, v orientálním dobrodružném příběhu IL CONQUISTATORE DELL'ORIENTE (1960). Byl to její poslední italský film a nutno dodat, že když pak již točila výhradně ve Francii, bylo to již podstatně méně častěji. Poměrně velkou roli si zahrála v dramatu KNĚZ LÉON MORIN (Léon Morin, prêtre, 1961) slavného režiséra Jean-Pierre Melvilla. Tady se setkala s Jean-Paulem Belmondem, s nímž pak točila ještě jednou o dva roky později (DRAGÉES AU POIVRE, 1963). Začala pracovat také pro televizi, kde točila seriály, mezitím se stihla rozvést a znovu provdat (se svým druhým manželem, režisérem Alainem Cavalierem, pak natočila dva filmy).

Druhá polovina šedesátých let jí pak přinesla příležitosti významově značně odlišné, vždy ale od slavného filmového tvůrce. V divácky velmi úspěšném filmu DOBRODRUZI (Les aventuries, 1967) se jen mihla v menší roli sekretářky, podobně nevelkými postavami ji pověřili Jean-Paul Le Chanois nebo Alain Resnais. Ve stejném roce pak ztvárnila velkou roli Mireille v oceňovaném filmu ŽÍT A UŽÍT (Vivre et vivre, 1967) od legendárního režiséra nové vlny Claude Leloucha. Pak natočila dva filmy se svým druhým manželem, ten však na své umělecké vrcholy teprve čekal. Posledním filmem Irene Tunc byl slavný snímek DVĚ ANGLIČANKY A KONTINENT (Les deux anglaises et le continent, 1971) od Françoise Truffauta.

Poslední jmenovaný film měl premiéru v listopadu 1971, Irène Tunc bylo v té době dopřáno již jen několik měsíců života – zahynula při autonehodě 16. ledna 1972 ve věku 36 let. Za svou sedmnáct let dlouhou hereckou kariéru natočila 33 filmů, z toho téměř třetinu v Itálii. Zatímco v padesátých letech stihla i několik snímků ročně, šedesátá léta jí přinesla již podstatně méně práce před kamerou. Na druhou stranu, až tehdy se objevila v několika hodnotných filmech režisérů nové vlny a díky nim si příležitostně její osobnost můžeme připomenout i dnes.


25.9.1935
Lille, Francie
16.1.1972
Versailles, Francie
Irène Tunc csfd

Dvě Angličanky a  kontinentMiluji tě, miluji těŠamádaDobrodruziMise à sacŽít a užítZahradník z ArgenteuilMon royaume pour un lapinDragées au poivreKněz Léon MorinCavalcata selvaggiaContessa azzurra, LaGenitori in Blue-Jeans, IIl conquistatore d'OrienteNoi siamo due evasiSignore, LeIl cavaliere del castello maledettoKáťaAfrodite, dea dell'amorePařížské prázdninySposa, LaLazzarellaLes TruandsPařížankaVacances explosives !Paris canailleSi Paris nous était contéStroj na diamantyBravissimoFrou-FrouSophie et le crimeCamillaFrédéric le gardian


Aktualizace osobnostního profilu Irène Tunc: 26.3. 2024 09:14