Jack Bruce (1943 - 2014)


Skotský baskytarista John Symon Asher Bruce je znám jako zpěvák a baskytarista britské rockové skupiny Cream.

Počátkem 60. let vystřídal Bruce několik bluesových kapel, než se připojil k Graham Bond Organization, kde se seznámil se svým budoucím spoluhráčem Ginger Bakerem, se kterým v té době moc nevycházel, sabotovali si výbavu a párkrát se porvali i přímo na jevišti. Vztahy mezi těmito dvěma se zhoršily natolik, že Bruce opustil skupinu v srpnu 1965. Po odchodu ze skupiny nastoupil do skupiny John Mayall & the Bluesbreakers, kde se setkal s dalším budoucím spoluhráčem Ericem Claptonem. 

V roce 1966 založil s Claptonem a Bakerem slavnou superskupinu Cream. Poté, co se skupina rozpadla koncem šedesátých let, začal nahrávat sólová alba. Se svým elektrickým basem Gibson EB-3 se Bruce stal jedním z nejznámějších basistů v rocku, vyhrával hlasování hudebníků a ovlivňoval další generaci basistů, jako jsou Sting, Jim Shaw, Geddy Lee, Geezer Butler a Jeff Berlin. Bruce je spoluautorem většiny singlů skupiny Cream. Jeho první sólové album „Songs for a Tailor“ (1969) bylo celosvětovým hitem. Jeho sólová kariéra trvala několik desetiletí. Od 70. do 90. let hrál s několika skupinami jako hostující člen.

Během 70. let kvůli svému drogovému návyku přišel skoro o všechny peníze. Kvůli penězům natočil desky s Cozy Powellem a Gary Moorem. Bruceovi se zhoršilo zdraví kvůli závislosti na alkoholu a drogám, kterou nakonec porazil klinickou léčbou. V roce 2003 mu byla diagnostikována rakovina jater. V září 2003 podstoupil transplantaci jater, která byla téměř fatální, protože jeho tělo původně odmítlo nový orgán. V roce 2004 se však zotavil. V roce 2005 se sešel s Cream na koncertech v Royal Albert Hall a v Madison Square Garden v New Yorku.


14.5.1943
Bishopbriggs, Lanarkshire, Scotland, Velká Británie
25.10.2014
Suffolk, England, Velká Británie
Jack Bruce csfd

Rock and Roll Hall of Fame Live: Come TogetherCream: Strange BrewSgt. Pepper's Lonely Hearts Club BandGonks Go BeatMůj život jako Rolling StoneEric Clapton: Standing at the CrossroadsThe Bee Gees: How Can You Mend a Broken HeartLegendy rockuBeware of Mr. BakerHow the Brits Rocked AmericaSedm epoch rockuSlavná alba: Cream - Disraeli GearsCream: Royal Albert Hall, London May 2-3-5-6 2005Jazz BritanniaMusikprogrammet - programmet om musikRising LowSlavná albaFresh Cream - LiveLeyendas de la guitarraBiographyUnter deutschen Dächern - Bye Bye Star-ClubBritish Rock: The First WaveCream's Farewell ConcertAll My LovingGRAMMY Awards 2015Saturday Night LiveGreat PerformancesBouton RougeBeat-ClubReady, Steady, Go!


Aktualizace osobnostního profilu Jack Bruce: 17.3. 2024 06:26