Noel Redding (1945 - 2003)


Anglický kytarista a baskytarista David Noel Redding je nejvíce znám pro své účinkovaní v rockové kapele Jimiho Hendrixe Experience. Noel, mající kořeny ve Švédsku, vyrůstal na Cliff Road v anglickém Seabrooku, kde jeho matka vlastnila hostinec. V dětství navštěvoval základní školu St Leonards v Hythe a poté Harvey gymnázium ve Folkestone. V 9 letech začal hrát na housle, mandolínu a kytaru a s živým vystupováním začal už na škole.

V roce 1969 Hendrix vystupoval a nahrával s řadou různých hudebníků. Bez konzultace s Reddingem Hendrix oznámil, že má v úmyslu rozšířit skupinu. Redding odchází z kapely během amerického turné 29. června 1969 a vrací se zpět do Anglie. Hendrix se společně s manažerem snaží obnovit rozpadlé Experience, ale bez úspěchu. S Hendrixem nahrál Noel tři nejprodávanější alba, kde v některých skladbách vypomáhal i doprovodným zpěvem. Během působení v Experience hrál Noel ještě v kapele Fat Mattress, která dělala předkapelu Experience, což znamenalo, že Noel hrál každou akci dvě štace.

Počátkem 70. let se rozloučil s Fat Matress, přestěhoval se do Los Angeles a pokračoval v dalších projektech. Založil kapelu Road, která hrála rovněž jeho oblíbený melodický psychedelický hardrock, avšak roku 1972 se stěhuje do Irska, kde s ex-kytaristou Thin Lizzy Ericem Bellem formuje kapelu Noel Redding Band. V této sestavě natáčí tři alba a po soudním sporu o správcovství nahrávek se společností přichází další rozpad kapely. V knize „Are You Experienced?“ otevřeně přiznává své zklamaní z odříznutí od zisků z prodeje alb kapely Experience.

V roce 1974 podepsal své licenční poplatky a v roce 1980 prodal basovou kytaru, kterou používal s Experience jednomu sběrateli. Redding obdržel 100 000 dolarů jako jednorázovou platbu poté, co mu bylo řečeno, že už se nebude vydávat žádný další materiál Jimi Hendrix Experience. To bylo ještě před příchodem CD a DVD. V roce 1990 byli Redding a jeho dlouholetá žena Appleby účastníky nehody, když se vraceli z koncertu v Glounthaune. Appleby nedopadla vůbec dobře a upadla do komatu. Redding se po nějáké době rozhodnul přístroje udržujíc základní životní funkce vypnout. Byli spolu sedmnáct let a jen dva dny před nehodou Appleby pomohla Reddingovi společně napsat jeho autobiografii.


25.12.1945
Folkestone, Kent, England, Velká Británie
13.5.2003
Clonakilty, County Cork, Irsko
Noel Redding csfd

Dee TimeExperience Jimi HendrixPlaster CasterHendrix: Band of GypsysRobert Wyatt: Little Red Robin HoodSlavná albaBiographyJimi Plays MontereyJimi HendrixBand of Gypsys: Live at the Fillmore EastRegisseure von morgenExperienceMonterey PopNever Mind the BuzzcocksBeat! Beat! Beat!Beat-ClubReady, Steady, Go!


Aktualizace osobnostního profilu Noel Redding: 25.10. 2023 14:30