Billy Cox


Americký hudebník, producent a baskytarista Billy Cox je nejlépe znám pro svou spolupráci s kytaristou Jimi Hendrixem, kterého poznal během služby v armádě počátkem 60. let. Po ukončení služby vlasti se oba nadále stýkali a založili kapelu King Kasuals, se kterou hráli po místních klubech v Tennessee a v Nashvillu.

V roce 1969 baskytarista Noel Redding odešel z kapely Jimi Hendrix Experience. Hendrix okamžitě zavolal svému starému příteli Coxovi, aby se k nim přidal. Cox se tak stal členem Hendrixovi kapely neoficiálně nazývané Gypsy Sun and Rainbows. S touto kapelou si zahrál mimojiné i na festivalu Woodstock a poté se kapela zformovala do oficiální Hendrixovy sestavy, která nesla název Band of Gypsys. S kapelou museli vydat živé album, které dlužili bývalému manažerovi Edovi Chalpinovi jako součást právního urovnání.

Po rozpadu Band of Gypsys hrál Cox nadále s Hendrixem a Mitchem Mitchellem na turné The Cry of Love Tour. Po smrti Hendrixe začly vycházet posmrtné Hendrixovy alba z živých vystoupení, na kterých se hojně vyskytoval právě Cox a jeho neomylná baskytara. V průběhu 70. let a 80. let hostoval jako baskytarista na mnoha albech různých známých interpretů a vydal i 4 sólová alba.

Od 90. let hraje s nejlepšími kytaristy světa většinou skladby od kapely Band of Gypsys. V roce 2009 byl uveden do Hudební síně slávy v muzeu v Nashvillu, kde kdysi začínal svou dlouhou hudební kariéru.

Billy Cox csfd

199 Park LaneRumble: The Indians Who Rocked The WorldJimi Hendrix Experience: Electric ChurchHendrix 70: Live at WoodstockJimi Hendrix: The Dick Cavett ShowRising LowHendrix: Band of GypsysJimi Hendrix: Live at WoodstockMessage to Love: The Isle of Wight FestivalJimi Hendrix at WoodstockJimi Hendrix at the Isle of WightJimi HendrixJimi Hendrix - Rainbow BridgeHendrix at BerkeleyBand of Gypsys: Live at the Fillmore EastJimi Hendrix na festivalu Woodstock


Aktualizace osobnostního profilu Billy Cox: 30.3. 2024 09:28