Micheline Francey (1919 - 1969)


Herečka Micheline Francey pocházela z Paříže, její vlastní jméno bylo Micheline Henriette Françoise Gay-Bellile a narodila se 19. října 1919. Svou dětskou touhu po herecké slávě začala realizovat velmi brzy a navštěvovala školu dramatických umění pod vedením Fernanda Ledouxe. Jako sotva osmnáctiletá se objevila v menších rolích ve dvou průměrných komediích režiséra Léa Joannona z roku 1937. Záhy prokázala schopnosti charakterního herectví v historickém melodramatu LE JOEUR D'ÉCHECS (1939). Ke skutečně hvězdné slávě pak vykročila jednou z hlavních rolí v historickém dramatu VOZKA SMRTI (La charette fantome, 1939).

Ještě ve čtyřicátých letech začala Micheline Francey znovu točit (ve dvou filmech hrála se svým malým synkem), ale přestože jí nebylo ještě třicet let, význam jejích rolí i jí samotné jako herečky postupně klesal. Začala se více realizovat v divadle, v 50. letech našla nové působiště především na rozhlasových vlnách. V té době sice ještě točila filmy, dostala příležitost zahrát si i v italské produkci, ale koncem padesátých let z filmu prakticky zmizela. Její poslední filmovou rolí byla nevelká postava ve filmu VZDUŠNÉ ZÁMKY (La gamberge, 1962). Pak se uplatnila ještě jako recitátorka a koncem 60. let se objevila ve dvou televizních seriálech.

Micheline Francey zemřela na Nový rok 1969 následkem infarktu ve věku 49 let. Zůstalo po ní přibližně 35 filmových rolí, ale její sláva odezněla již s koncem války.


19.10.1919
Paříž, Île de France, Francie
1.1.1969
Paříž, Île de France, Francie
Micheline Francey csfd

Au théâtre ce soir:Gamberge, LaBal de nuitBoulevard du crimePassion de femmesRaspoutineLe Petit JacquesMandat d'amenerVestire gli ignudiLa Fête à HenrietteVioletas imperialesEnvoi de fleursQuai de GrenelleMarlènePiège à hommesRonde des heures, LaFemme que j'ai assassinée, LaLa dame d'onze heureColère des dieux, LaDanger de mortVillage de la colère, LeZápas ze smrtíAventure de Cabassou, L'DestinsFrançois VillonSlavičí klecFou d'amourGrande marnière, LeHavranMonsieur La SourisLa Charrette fantômeJoueur d'échecs, LeLa présidenteToulavý národChanteur de minuit, LeVous n'avez rien à déclarer ?Vyšetřovaní komisaře MaigretaSvatouškové


Aktualizace osobnostního profilu Micheline Francey: 1.11. 2023 19:13