Katja Rupé 74 let


Katja Rupé je významnou německou divadelní herečkou, již v sedmdesátých letech aspirovala také na prestižní festivalová ocenění za filmové role, u nás je ale známá hlavně jako Anežka Berwitzová ze seriálu CIRKUS HUMBERTO (1988). Pochází z Mnichova, kde také po maturitě studovala hereckou školu Otto-Falckenberg-Schule. Koncem šedesátých let účinkovala v Mnichově v pouličním divadle, poté stála u zrodu divadelního uskupení Rote Rübe, na jehož tvorbě se podílela jako autorka a režisérka.

V Německu hrála v prestižním mnichovském divadle Münchner Kammerspiele, v Západním Berlíně účinkovala v Molièrově Tartuffovi. S filmem PLANOUCÍ SRDCE (Flammende Herzen, 1978) se dostala na festival v Cannes, zmínku si zaslouží také hraný dokument NĚMECKO NA PODZIM (Deutschland im Herbst, 1978), na němž se podílela i jako režisérka a spolu s dalšími zúčastněnými byla nominována na Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně.

Svou práci před kamerou rozšířila o televizní seriály a mezinárodní obsazení doplnila v koprodukčním seriálu CIRKUS HUMBERTO (1988), kde hrála Anežku Berwitzovou, manželku ředitele cirkusu. Znovu točila také ve Francii, kde ostatně v devadesátých letech častěji hrála i v divadle. V letech 1995-1996 se představila jako paní Kapuletová v Shakespearově Romeovi a Julii na turné v řadě francouzských divadel. Před filmovou kameru se vrátila po delší odmlce ve spolupráci s režisérem Ulli Lommelem (DANIEL – DER ZAUBERER, 2004; ZODIAC KILLER, 2005). Ve filmu se objevila zatím naposledy v rámci melodramatu DREIVIERTELMOND (2011), v němž vytvořila manželskou dvojici s hlavní hrdinou (Elmar Wepper).

Nadále se s ní mohou setkávat i diváci televizních seriálu, kromě toho neopouští ani divadlo, z poslední doby připomeňme turné po Německu s divadelní hrou Jméno růže.


18.9.1949
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Katja Rupé csfd

Zimní píseňDreiviertelmondZodiac KillerDaniel - Der ZaubererUnvergeßliches Wochenende... in Sevilla, EinColpo, IlUnser Mann im DschungelBetrogenBoleroMilenci lunyKiezHerr HerrEndstation Freiheit1982: GutenbachDas andere LächelnPlanoucí srdceKleinhoff HotelSternsteinhofWandas ParadiesOutputMísto činuPoldové z RosenheimuSmrt v lepší společnostiPřípad pro dvaDer FahnderZámecký hotel OrthOtec Schwarz zasahujeEin unvergeßliches WochenendeCafé MeineidCirkus HumbertoSteckbriefeRingstraßenpalaisDerrickMünchner GeschichtenNěmecko na podzim


Aktualizace osobnostního profilu Katja Rupé: 11.11. 2023 04:33