Martin Matejka 51 let


Martin Matejka prožil dětství ve slovenských Trenčianských Teplicích. Již na gymnáziu se věnoval amatérsky divadlu. Protože pochází z učitelské rodiny, mělo se za to, že i on se vydá na kantorskou dráhu. Nakonec se ovšem rozhodl pro pražskou DAMU (katedru alternativního divadla), kam nastoupil jak se svou sestrou tak svým kamarádem ze střední školy Martinem Velikým.

Spolu s kolegy a režisérem Janem Bornou přešel v roce 1996 do Divadle v Dlouhé (dřívější Divadlo Jiřího Wolkera). V tomto divadle působí dodnes. Hraje a hrál zde role ryze činoherní ovšem rád hraje i s loutkami. Česká televize uvedla záznamy některých inscenací tohoto divadla, ve kterých M.Matejka hrál: JAK JSEM SE ZTRATIL ANEB MALÁ VÁNOČNÍ POVÍDKA (2002), SOUDNÉ SESTRY (2007), MAŠKARÁDA (2009), LÉKAŘ SVÉ CTI (2010) či BĚSI (2008).

V českém filmu se poprvé objevil v roce 1995 MALOSTRANSKÉ HUMORESKY (povídka Buldoček). Menší role měl ve filmech např. BÁJEČNÁ LÉTA POD PSA (1997 - kde vyslovil legendární větu že "Gustáv Husák je starý kokot") nebo ve filmu VÝLET (2002 - role slovenského celníka). Mihnul se také v řadě seriálů NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE, ULICE, ORDINACE V RŮŽOVÉ ZAHRADĚ, COMEBACK, REDAKCE.

Martin Matejka je vášnivý běžec. Jeho sestra Magdalena Zimová a švagr Karel Zima jsou také herci.


26.5.1972
Trenčianske Teplice, Československo
Martin Matejka csfd

Bezva zuby na zásnubyVražedné stínyLajkaOcas ještěrkyVlna...a bude hůřBytVýletMinulostBáječná léta pod psaEine kleine JazzmusikMalostranské humoreskyAko sa kráľ vecí nahnevalSmysl pro tumorMatematika zločinuPolicie ModravaModrý kódSpecialistéDáma a KrálOhnivý kuřeJetelínNa voděRaplVraždy v kruhuKriminálka AndělSvatby v BenátkáchOrdinace v růžové zahraděComebackUliceRedakceNa lavici obžalovaných justiceDefenestrace 1618


Aktualizace osobnostního profilu Martin Matejka: 6.4. 2024 03:10