Michael Kocáb 69 let


Český hudební skladatel, zpěvák, hudební pedagog, herec, producent, občanský aktivista, politik a podnikatel se narodil 28. července 1954 v Praze, Československo. Narodil se v rodině evangelického faráře Alfréda Kocába a promované psycholožky ve městě Zruč nad Sázavou. V roce 1973 maturoval na gymnáziu v Mladé Boleslavi, o šest let později absolvoval pražskou konzervatoř v oboru skladba a varhany (studoval u Ilji Hurníka). Ještě během studií v roce 1977 založil kultovní skupinu Pražský Výběr. Skupina se až do roku 1989 pohybovala na pomezí mezi oficiální a neoficiální scénou. V roce 1980 byl Kocáb obviněn pro politickou provokaci a stíhání bylo ukončeno až díky prezidentské amnestii. Mezi roky 1982 a 1987 měla skupina zakázanou činnost.

Po 17. listopadu 1989 byl jedním ze zakladatelů Občanského fóra. V prosinci 1989 Kocáb navrhnul Federálnímu shromáždění ČSSR volbu Václava Havla prezidentem republiky. V letech 1990-1992 byl poslancem Federálního shromáždění ČSFR. Obecnou popularitu Kocáb získal jako předseda parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk z Československa. Poté, co poslední sovětský voják opustil ČSFR (30. 3. 1991), rezignoval na veřejné politické funkce a začal se věnovat hudbě, podnikání a poradenství. Po rozpadu původní skupiny Kocáb vytvořil roku 2006 projekt Pražský Výběr II. Do politiky se vrátil v srpnu 2008 svou kandidaturou za Stranu zelených. V lednu 2009 byl nominován Stranou zelených na uvolněné místo ministra pro oblast lidských práv a národnostních menšin po odstupující Džamile Stehlíkové. Do funkce byl jmenován 23. ledna 2009. Po vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě na jaře 2009 zůstal jediným úřadujícím ministrem, který se stal členem nadcházející vlády Jana Fischera jmenované 8. května 2009. Dne 29. března 2010 podal demisi na členství ve vládě.

V současnosti je Michael Kocáb autorem písní, komorních děl i filmové hudby, je mj. držitelem Českého lva 2004 za film KRÁL ZLODĚJŮ. Nejnověji pracuje ve studiu na novém albu ZAKYSLÍK.

Kocáb je ženatý, má manželku Marshu, se kterou v současnosti plánuje rozvod, dcery Natálii a Jessicu, syna Michaela. Dcera Natálie se také věnuje hudbě. Údajně udržuje poměr se svou bývalou mluvčí Lejlou Abbasovou. Osoba tiskové mluvčí však není podle jeho slov příčinou plánovaného rozvodu, s manželkou již prý žijí osm let odděleně. V reakci na medializaci poměru s Abbasovou nabídl Kocáb svou rezignaci, kterou premiér Fischer nepřijal. Má trvalé bydliště v Praze 1, přechodně žije v Praze-Troji.


28.7.1954
Praha, Československo
Michael Kocáb csfd

Zádušní oběťJan HusKrál zlodějůPražákům, těm je hejDevět kruhů peklaMůj hříšný mužPřezůvky štěstíVlčí boudaZkrocení zlého mužeHledám dům holubíKrysařZastihla mě nocProdavač humoruSladké starostiStraka v hrstiMalinový koktejlOpojení z proměnyPražský výběr - Symphony BizarreEvoluce 4 z revoluceHledači pevného boduTanz der blauen VögelAbsolutně freePrvní sekundaMaximalisté v mikrosvětěPo stopách „Zuřivého reportéra“Nesmírná únava materiáluPraha - neklidné srdce EvropyOdpady které se staly ziskemHolky, kluci, komiciHa Ha: Karel nese asi čajDen jako stvořený pro banánové rybičkyPoslední lupRomance z temnotPaní BídaBumerangHrubeš a Mareš jsou kamarádi do deštěMarta a já...a andělé jeho bojovaliVyprávějIkony Kamila StřihavkyMichael Kocáb – rocker versus politikPopStoryPříběhy českého jazzuHudba a mocTřicet svobodnýchĎakujeme, že môžemeRolling Stones - Hearts for Prague


Aktualizace osobnostního profilu Michael Kocáb: 12.11. 2023 04:31