Georges Franju (1912 - 1987)


Francouzský režisér Georges Franju se nejprve prosadil jako významný dokumentarista, ve druhé části své filmařské kariéry vytvořil několik zajímavých celovečerních snímků, které ovšem ve své době větší ohlas neměly. Pocházel z Bretaně a od dětství se zajímal o film, v mládí ale vystřídal několik zaměstnání, až po vojenské službě jej definitivně k filmařskému prostředí nasměrovalo setkání s Henrim Langloisem v roce 1932. Jejich společná vášeň vedla k založení filmového klubu v Paříži, později stáli u zrodu francouzského filmového archívu La Cinématheque Française (1936).

K režii celovečerního filmu se Georges Franju dostal poprvé až v roce 1959, kdy byl pověřen realizací dramatického příběhu z prostředí psychiatrické léčebny HLAVOU PROTI ZDEM (La tête contre les murs, 1959). Film v roce 1960 získal cenu Grand Prix od francouzské filmové akademie. Při natáčení se Franju seznámil s nadějnou herečkou Edith Scob, kterou pak učinil protagonistkou hororu OČI BEZ TVÁŘE (Les yeux sans visage, 1960). Na obou filmech zároveň spolupracoval s Pierrem Brasseurem, jejž pak potřetí oslovil pro hlavní roli v kriminálce PALTE NA VRAHA (Pleins feux sur l'assassin, 1961).

Své další filmy natočil Georges Franju podle literárních předloh, nejprve to byla sonda do maloměšťácké rodiny z meziválečné doby TEREZA DESQUEYROUXOVÁ (Thérèse Desqueyroux, 1962), dále pak JUDEX (1963), do třetice filmová podoba jediného románu Jeana Cocteaua TOMÁŠ LHÁŘ (Thomas l'imposteur, 1965). Po několikaleté přestávce se obrátil k literárnímu odkazu Émila Zoly a volně adaptoval jeho román HŘÍCH ABBÉHO MOURETA (La faute de l'abbé Mouret, 1970). Jeho posledním filmem byla kriminálka s tématikou krádeže záhadného pokladu templářů RUDÉ NOCI (Nuits rouges, 1974).

Během druhé poloviny 70. let natočil Georges Franju několik televizních filmů, jako režisér se odmlčel v roce 1979. O dva roky později v roce 1981 kvůli neshodám opustil i vedení La Cinématheque Française a odešel do soukromí. Zemřel v Paříži 5. listopadu 1987 ve věku 75 let.


12.4.1912
Fougères, Francie
5.11.1987
Paříž, Île de France, Francie
Georges Franju csfd

Le Dernier mélodrameLa DiscordeNuits rougesLa Ligne d'ombreLa Faute de l'abbé MouretMarcel AllainLes Rideaux blancsMoment of Peace, TheTomáš lhářJudexTereza DesqueyrouxováPleins feux sur l'assassinOči bez tvářeLa Tête contre les mursCinéma 16L'Homme sans visageLe Service des affaires classéesChroniques de FranceNotre Dame - Cathédrale de ParisLe Théâtre National PopulaireMonsieur et Madame CurieSur le pont d'AvignonMon chienÀ propos d'une rivièreNavigation marchande atlantiqueLes PoussièresHôtel des InvalidesVelký MélièsEn passant par la LorraineKrev zvířatLe MétroLa Première NuitDecember, maand van het kindFantômas, je pense à vous !Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont faitCinéma de notre temps : La première vagueCinéastes de notre tempsNová vlna


Aktualizace osobnostního profilu Georges Franju: 16.3. 2024 12:54