Zlatko Burić 70 let


Zlatko Burić se narodil v Osijeku v Chorvatsku (tehdy součást Jugoslávie) v roce 1953. Má titul v oboru sociologie a psychologie. V roce 1975 je Zlatko jedním ze zakladatelů experimentální divadelní skupiny The Sphere Theatre "Kugla Glumiste". Tato skupina byla známa především svým odchýlením od tradičního pojetí městského divadla „uvězněného mezi zdmi" a svá vystoupení předváděla na náměstích a ulicích. Jednalo se o jednu z nejdůležitějších multimediálních a interdisciplinárních divadelních skupin v Jugoslávii, zejména v Chorvatsku.

V roce 1996, během práce pro Dansk Flytning Hjelp - organizaci pomáhající uprchlíkům, se Zlatko seznámí s mladým dánským režisérem Nicolasem Windingem Refnem. Společně natočí dnes již kultovní drama Pusher. Zlatko si tu střihne roli mafiánského bosse Mila s takovou noblesou, že je za ni vyznamenán národní cenou Bodil (obdoba Českého lva) za nejlepšího herecký výkon ve vedlejší roli. V roce 2012 vzniká britský remake Pushera, uvedený pod stejným názvem, kde je Zlatko jako jediný herec obsazen do stejné role -mafiána Mila. Po té se již objevuje ve větších či menších rolích v nejrůznějších filmových a televizních projektech, známějších či méně známých režisérů. Jmenujme například Anderse Thomase Jensena (Baby doom) a Olea Christiana Madsena (seriál Taxi).

V roce 1999 je Zlatko opět osloven režisérem Nicolasem Windingem Refnem a natáčejí spolu mrazivé sociální drama Bleeder. O tři roky později se objeví ve filmu Dirty little things (Špína Londýna) po boku herců jako je Audrey Tatoo a Chiwetel Ejiofora (12 let v řetězech), s nímž ho dodnes pojí dlouholeté přátelství.

V letech 2004 a 2005 se Zlatkovy cesty opět střetnou s Nicolasem Windingem Refnem a vznikají dvě volná pokračování Pushera (Pusher II, Pusher III). Ve filmu Pusher III dostane Zlatkův mafián Milo největší prostor, proto je celý film jeho hereckým koncertem. V roce 2009 natáčí za velkou louží, kde je obsazen megalomanem Rolandem Emmerichem do role Yurije Karpova, ruského miliardáře, v apokalyptickém snímku 2012.


13.5.1953
Osijek, Chorvatsko, Jugoslávie
Zlatko Burić csfd

Bosanski lonacKodaň neexistujePamtim samo sretne daneTrojúhelník smutkuMaydayDopunska nastavaZabijákComic SansIqbal & Den Indiske JuvelJít za svým snemKurskAlle for treIqbal & superchippenNekoukej mi do talířeIqbal a tajný vzorecKanadské dobrodružstvíKolbøttefabrikkenMontanaSekáčBerlin JobDealerMineurs 272012HimmerlandPistolníci z KodaněDealer IIIMrtvé dušeDealer IIAnja po ViktoroviOne Hell of a ChristmasŠpína LondýnaRozhýbej to!Zachránci mořeBleederTsatsiki, maminka a policajtBaby DoomNattens engelDealerKodaňský kovbojTichoPodfu(c)k1864Johanne i TroldeskovenOmars julSjätte dagenKarruselTaxaNWR (Nicolas Winding Refn)OtacAurora BorealisCvijet bitke


Aktualizace osobnostního profilu Zlatko Burić: 31.10. 2023 15:13