Oleg Vidov (1943 - 2017)


Zakletý Medvěd, kníže Kvidon, malíř Voloďa, generál Vlasov, to je pouze několik z téměř pěti desítek rolí, které od prvního filmu v roce 1961 do současnosti ztvárnil Oleg Borisovič Vidov. Narodil se 11. června 1943 v osadě Filimonki, příslušející Moskevské oblasti. Jeho maminka byla ředitelkou školy, jeho otec byl finančník. Dětství trávil v SSSR, Mongolsku i Německu; po skončení školy dělnické mládeže začal ve 14 letech pracovat.

Následujícího roku hrál v dalších filmech cizí produkce, tentokrát se jednalo o film jugoslávsko-americko-italské koprodukce BITVA NA NERETVĚ a v dalších jugoslávských filmech. Malou, i když výraznou roli, hrál ve filmu WATERLOO (1970) Segreje Bondarčuka. Byla to právě Vidovova postava, jíž bylo do úst vloženo pacifistické poslání filmu. Ve stejném roce se podruhé oženil, z jeho manželství s Nataljou Fedotovou se narodil syn Vjačeslav. Po knížeti Kvidonovi byla jeho další pohádkovou rolí postava bohatýra kováře Mašeka v pohádce na motivy běloruských příběhů MOHYLA LVA (1971). Po absolvování VGIK začal aktivně natáčet a rychle se stal populárním jako představitel ušlechtilých krásných mužů, takový byl jeho Moric Gerald v BEZHLAVÉM JEZDCI (1973), ale především malíř Voloďa z filmu MOSKVA, MÁ LÁSKA (1974), kde hrál osudovou lásku nadané japonské baletky.

V roce 1985 emigroval do USA, stal se jedním z mála ruských herců, kteří dobyli Hollywood. Ve Spojených státech v roce 1989 uzavřel třetí manželství; s manželkou Joan Borsten založil firmu Films by Jove (FBJ). V roce 1992 společnost FBJ získala licenci na půjčování více než 1200 kreslených filmů ze SSSR z národního studia 'Sojuzmultfilm', které vznikly v rozmezí let 1936-1989 a národního podniku 'Sojuzmultfilm' z let 1989-1991. Všechny filmy, s výjimkou osmdesáti vysílacích hodin se v roce 1994 vrátily zpět společnosti 'Sojuzfilm's právem nájmu nebo prodeji těchto filmů. Společnost tato práva nikdy nevyužila. Obchodní transakce svého času způsobila značný skandál, Vidov byl médii napadán, že „prodal Čeburašku“ (oblíbená animovaná postavička z čtyř kreslených filmů). V září 2007 práva k filmům koupil ruský podnikatel Ališer Usmanov a dal je dětskému kanálu Bibidon.

Ani po emigraci nepřestal být aktivním filmovým hercem; hrál po boku takových hvězd jako Arnold Schwarzenegger (RUDÉ HORKO, 1988), Mickey Rourke (SMYSLNÁ ORCHIDEJ, 1989) Katharine Hepburn (MILOSTNÁ AFÉRA, 1994), nebo Tony Curtis (NESMRTELNÍ, 1995).


11.6.1943
Filimonki, Sovětský svaz
15.5.2017
Westlake Village, California, USA
Oleg Vidov csfd

6 Days DarkAmerican SeagullPlayer 5150Say It in RussianMonkey LoveChristmas Tree and a Wedding, ATřináct dníVládce prokletých přání 22090První ránaNesmrtelníMilostná aféraTri avgustovskich dňaSmyslná orchidejRudé horkoCrvena barakaOrchestr jednoho mládíU zatvoruZbraně pro Petra VelikéhoSročno... sekretno... GubčekaKrik tišinyBlagočestivaja MartaKrov i potLetučaja myšArtyomLegenda o UllenspiegeloviRudinUtrpeníMoskva, má láskaBezhlavý jezdecKniha džunglíPodařená kvítkaStojanka pojezda - dve minutyZa vsjo v otveteMissiya v KabuleMohyla LvaWaterlooBitva na NeretvěIma ljubavi, nema ljubaviPříčinu smrti neuvádětRudá kápěPohádka o caru SaltánoviJe mi 20 letMeteliceObyknovennoje čudoChodím po MoskvěJesli ty prav...Můj přítel KolkaMyšlenky zločinceAliasZápadní křídloVuk KaradžićMustan Lohikäärmeen salaisuusOleg: The Oleg Vidov StoryTarkovsky: Time Within Time


Aktualizace osobnostního profilu Oleg Vidov: 12.3. 2024 03:04