Anémone (1950 - 2019)


Popularitu a slávu přinesla francouzské herečce Anémone příslušnost k dnes již legendárnímu divadelnímu uskupení Le Splendid, následujících úspěchů však dosáhla již jako samostatná osobnost s několika výraznými hlavními rolemi ve filmech 80. a 90. let. Narodila se v Paříži jako Anne-Marie Bourgoignon do rodiny psychiatra, dětství ale strávila na venkově. Již v jedenácti letech stála na divadelním jevišti, její další směřování ovlivnila uvolněná druhá polovina šedesátých let a seznámení s osobnostmi francouzského undegroundu.

V roce 1979 se Anémone připojila ke slavné divadelní skupině Le Splendid, k níž náleželi například Gérard Jugnot, Thierry Lhermitte, Josiane Balasko nebo Christian Clavier. S nimi také natočila několik originálních komedií, vycházejících většinou z divadelních her, od menších rolí postupovala k ústředním partům a s filmy jako JEŽÍŠEK JE NEŘÁD (Le père Noël est une ordure, 1982) nebo AMERICKÁ ČTVRTHODINA (Le quart ďheure américain, 1982) na sebe upozornila výraznějším způsobem.

Zatímco dosud byla Anémone vnímána jako komediální herečka, ve druhé polovině osmdesátých let zazářila v několika pozoruhodných dramatických úlohách, které jí vynesly i nominace na Cézara. Poprvé byla nominována za hlavní roli ve filmu Michela Devilla NEBEZPEČÍ Z PRODLENÍ (Péril en la demeure, 1985), Cézara pak získala za postavu bezdětné učitelky v mezinárodně úspěšném melodramatu VELKÁ CESTA (Le grand chemin, 1987). Kromě toho se začala objevovat také v televizi a nabídky k natáčení přicházely i ze zahraničí, znovu se ale vracela i ke spolupráci s kolegy z Le Splendid (v režii Gérard Jugnota to byl například film BEZ BÁZNĚ A HANY – Sans peur et sans reproche, 1988).

V udělování Cézarů zabodovala znovu v roce 1993, když byla nominována za hlavní roli ve filmu režisérky Christine Pascal A MALÝ PRINC ŘEKL (Le petit prince a dit, 1992), později jí pak další nominaci vynesl životopisný snímek LAUTREC (Lautrec, 1998). Z její další filmografie byl u nás uveden film MAURICE TO ZAŘÍDÍ (Ma femme… s΄appelle Maurice, 2002). Zatím naposledy hrála ve filmu PAULINE A FRANÇOIS (Pauline et François, 2009), kde ztvárnila matku hlavní hrdinky, mezitím jsme ji u nás mohli vidět v adaptaci slavné dětské knihy MIKULÁŠOVY PATÁLIE (Le petit Nicolas, 2009). Souběžně se nadále věnovala i divadlu, od experimentálních prezentací postupem času přešla ke klasice a v Odéon-Théâtre de ľEurope hrála například v Molièrově Lakomci.


9.8.1950
Paříž, Île de France, Francie
30.4.2019
Poitiers, Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes, Francie
Anémone csfd

La Monnaie de leur pièceJsem tu pro vásLe grand partageRosalie BlumJacky au royaume des fillesLe Grimoire d'ArkandiasUn si joli mensongeLa cosaMortel étéOufGrand restaurant II, LeLes amours secrètesMademoiselle DrotPauline et FrançoisChoix de Myriam, LeMalevilMikulášovy patálieDítě nebo kariéraDžungleLa ravisseuseVoisins, voisinesDvojníkJosyMaurice to zařídíStep by StepVoyance et manigancePasseurs de rêvesHomme de ma vie, L'LautrecLa cibleMarkýzaBidochon, LesEnfants de salaudLe Cri de la soieÉchappée belle, L'Le Fils de GascogneŽádné neviňátkoAux petits bonheursCoup de jeunePoisson-luneKrásný příběhLe Petit Prince a ditMa soeur, mon amourLoulou GraffitiAprès après-demainLes enfants volantsMad MonkeyMámaLes baisers de secoursZanzibarPošlete housleSans peur et sans reprochePoule et fritesVelká cestaMiluji těLe Mariage du siècleLes nanasPéril en la demeureZlomky životaUn homme à ma taille


Aktualizace osobnostního profilu Anémone: 17.11. 2023 17:31