Gene Barry (1919 - 2009)


Tomuto herci patřila bezpochyby padesátá a šedesátá léta. Gene Barry se narodil 14. 6. 1919 v New Yorku jako Eugene Klass a umělecký pseudonym přijal na počest herce Johna Barrymora. Jako majitel krásného hlasu a člen rodiny s hudební tradicí (otec hrál na housle, matka byla zpěvačka) se vzdělával především v tomto směru. Na kariéru houslisty musel ovšem velice brzy zapomenout. Při fotbalovém utkání na školním hřišti si ošklivě zlomil ruku a začal se věnovat zpěvu.

Úspěchy slavil Barry zejména jako kapitán Amos Burke v seriálu BURKE´S LAW (1963-1966), za tuto roli dostal Zlatý Glóbus, ale třeba i jako Glenn Howard v dalším seriálu THE NAME OF THE GAME (1968). V témže roce si zahrál i roli vraha v pilotní epizodě kultovního seriálu Columbo (Vražda na předpis). V roce 1983 se po předchozím vystupování v kabaretu (společně s manželkou) vrátil na Broadway. Tady získal dvakrát cenu Tony. Založil rovněž kabaret jednoho herce, v němž uváděl show pod názvem GENE BARRY IN ONE. Nu a v roce 2005 se vrátil na filmová plátna v zatím nejnovější adaptaci VÁLKY SVĚTŮ v režii Stevena Spielberga. Barry vystupoval i v proslulé Carnegie Hall a má svou hvězdu na Hollywood Boulevard. Gene Barry zemřel v roce 2009.


14.6.1919
New York City, New York, USA
9.12.2009
Woodland Hills, California, USA
Gene Barry csfd

Válka světůTři staré grácieThe Gambler Returns: The Luck of the DrawTurn Back the ClockPerry Mason: Případ ztracené láskySaharaGirl, the Gold Watch & Dynamite, TheThe Adventures of Nellie BlyProsba o láskuGuayana, el crimen del sigloRansom for Alice!The Second Coming of SuzanneDevil and Miss Sarah, TheDo You Take This Stranger?The Name of the Game: LA 2017Columbo: Vražda na předpisIstanbul ExpressSubterfugeMaroc 7An Old Fashioned ThanksgivingHong Kong ConfidentialHromská cesta27. denČtyřicet pušekČínská bránaBack from EternityThe Houston StoryThe Purple MaskŽoldnéřAlaska SeasNaked AlibiRed GartersThe Girls of Pleasure IslandThose Redheads from SeattleVálka světůAtomové městoHollywood Off-RampBurkeho zákonTo je vražda, napsalaMy Secret IdentityParadisePásmo soumrakuShell GameCrazy Like a FoxHotelAloha ParadiseAmerican PlayhouseGreatest Heroes of the BibleAspenCharlieho andílci


Aktualizace osobnostního profilu Gene Barry: 2.11. 2023 11:56