Taťjana Aksjuta 67 let


Dětský obličej, který jí i téměř na prahu třicítky umožňoval hrát dětské role. Nejedná se o herečku mnoha rolí, přesto si tvář Taťjany Vladimirovny Aksjuty vybaví spousta diváků nejen v Rusku, ale i u nás.

Ve vzpomínkách na natáčení svého prvního filmu si vybavuje zejména rozhovory s hereckými kolegy, Nikitou Michalkovským, který hrál Romku, a Jelenou Majorovou. S nimi vedla hovory o válce a o smrti, kdy uvažovali, kdo z nich zemře jako první. Michalkovského dostihla smrt v 27 letech, kdy zemřel na rakovinu a Majorovou v 39 letech, kdy spáchala sebevraždu. Možná i tyto smutné události související s jejím prvním filmem jsou důvodem, proč se herečka vyprávění vyhýbá. Již ve svém prvním filmu se Taťjana setkala s významnými osobnostmi ruské kinematografie, Jelenou Solověj, Lidijou Fedosejevou-Šukšinou, Jevgenijem Gerasimovem a Taťjanou Peľtzer. Se svou jmenovkyní hrála ještě v několika dalších filmech a obě Taťjany se velmi sblížily. Pokud byla Taťjana Aksjuta obsazena do role, byla Taťjana Peľtzer první, kdo se o tom dověděl.

Už po natočení filmu Nemáte ani zdání se Taťjana stala velmi populární. K popularitě jí přidával právě její velmi dětský vzhled; diváci byli přesvědčeni, že se jedná o dívenku školou povinnou, herečka však v tu dobu byla již dávno vdaná. Byla doslova zavalena množstvím telefonátů a dopisů, na které se snažila odpovídat.

Její slávu a popularitu ještě znásobila Pohádka o putování s Andrejem Mironovem jako hereckým partnerem. Při natáčení bylo počítáno s tím, že se bude jednat o dvoudílný film. Až ve střižně bylo rozhodnuto, že Pohádka o putování bude jednodílná a mnoho materiálu tak nebylo použito. Při natáčení měla Taťjana na nebezpečné scény dablerku, bavilo ji ale dělat všechno sama. Mironov si na rozdíl od ní natáčení mnoha scén neužíval, protože se strašně bál výšek.


12.3.1957
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Taťjana Aksjuta csfd

Maleňkaja princessaPolevaja gvardija MozžuchinaPreždě, čem rasstaťsjaPo neznámých stezkáchPohádka o putováníDušeTropininyNemáte ani zdáníPered ekzamenomZemě světaDen smerti luchshe dnya rozhdeniya


Aktualizace osobnostního profilu Taťjana Aksjuta: 4.11. 2023 18:41