Gaby Basset (1902 - 2001)


Francouzská herečka Gaby Basset hrála ve více než šedesáti filmech, v širším povědomí ale dodnes zůstává především jako první manželka slavného Jeana Gabina (1904-1976). Narodila se jako Marie Louise Camille Basset v malém městečku Varennes-Saint-Sauveur v Burgundsku, pocházela z prostých poměrů, její otec Ferdinand Basset byl farmářem. Po první světové válce začala v Paříži pracovat jako sekretářka. Od mládí ale obdivovala svět divadel a kabaretů, jejichž představení často navštěvovala. Sama se ale brzy prosadila i na jevišti, vystupovala v kabaretech a varietních programech, svůj úspěch založila na fyzické podobě s americkou filmovou hvězdou Louise Brooks.

Když se Jean Gabin seznámil s tanečnicí Jeanne Mauchain, s Gaby Basset se v roce 1933 rozvedl. Ta se pak v roce 1939 podruhé provdala za Jeana-Frédérica Melé, jejím třetím manželem byl od roku 1962 policejní komisař André Chapon. Druhé manželství a počátek druhé světové války přiměl Gaby Basset k dočasné rezignaci na svět stříbrného plátna a znovu se před kamerou začala objevovat až na přelomu 40. a 50. let.

Na oživení pohasínající herecké dráhy Gaby Basset měl značný podíl Jean Gabin. Budiž mu ke cti, že i když se rozvedli již v roce 1933, na svou první manželku nikdy nezapomněl a v padesátých letech, kdy již patřil k legendám francouzské kinematografie, prosadil u producentů její účast ve většině svých filmů té doby. Z jejich spolupráce stojí za zmínku mimořádně úspěšné filmy BENZÍN A OLEJ (Gas-oil, 1955) ČERVENÁ JE ŠPATNÁ (Le rouge est mis, 1957) nebo TULÁK ARCHIMEDES (Archimede le clochard, 1958). Kromě práce pro film se Gaby Basset vracela i k profesi zpěvačky a uspořádala několik turné.

Před filmovou kamerou stála Gaby Basset naposledy při natáčení filmu PODIVNÁ HRA (Drôle de jeu, 1968), od té doby žila v soukromí. Poslední léta života strávila v domově pro seniory v Neuilly-sur-Seine, kde zemřela 7. října 2001 ve věku 99 let.


29.3.1902
Varenne-Saint-Sauveur, Francie
7.10.2001
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Gaby Basset csfd

Drôle de jeuĎábel a desateroHonneurs de la guerre, LesL'oursLe Chemin des écoliersLe Grand ChefLuční uliceTulák ArchimedesLe Temps des oeufs dursMaigret klade pastRafles sur la villeV jediném dnuLe Rouge est misPolka des menottes, LaVoici le temps des assassinsZemě, odkud přicházímBenzin a olejLa Rue des bouches peintesLe Port du désirTant qu'il y aura des femmesJ'avais sept fillesNesahejte na prachyFemmes de ParisLeur dernière nuitMandat d'amenerLa Danseuse nueUn trou dans le murChasseur de chez Maxim's, LeFeu de paille, LeTigre du Bengale, LeTombeau hindou, Le27 Rue de la PaixCoqueluche de ces dames, LaDisque 413, LeFanfare d'amourJustin de MarseilleMariée du régiment, LaRosière des Halles, LaSacré LéonceUn soir de bombeChâtelaine du Liban, LaPrince Jean, LeFakir du Grand Hôtel, LeGros lot, LeLe coq du régimentLes Deux Monsieur de MadameMannequinsPar habitudeVierge du rocher, LaChacun sa chancePartirPoignard malais, LeSalle n° 8Un Français nommé GabinQuand tu nous tiens, amour


Aktualizace osobnostního profilu Gaby Basset: 5.11. 2023 22:10