Brigitte Lin 69 let


Byla objevena, když kráčela po ulicích Taipeie ve věku 17 let. Její debutem byl romantický snímek OUTSIDE MY WINDOW z roku 1973. Hrála v něm studentku, která se zamilovala do svého učitele. Brigitte účinkovala v celé řadě lehkých komedií a romancí. Často hrála v dramatech kde její postava nebo blízký charakter, čelí náhlé tragédii. Popularita Brigitte na Taiwanu vzrostla zejména po roce 1976, když vyhrála cenu pro nejlepší herečku na 22. Asijském filmovém festivalu. Důležitým přelomem v kariéře je příchod z Taiwanu do Hong Kongu. Podepsala tehdy smlouvu se společností Golden Harvest. V roce 1980 získala za svůj výkon ve filmu MAGNIFICENT 72 nominaci na Zlatého Koně pro kategorii nejlepší herečka. Brigitte v roce 1981 účinkuje ve (dnes na DVD prakticky nesehnatelném) filmu LOVE MASSACRE, který natočil jeden z nejzajímavějších představitelů Hong Kongské nové vlny Patrick Tam. V tomto filmu hraje například Ann Hui, která také patří k výše uvedenému hnutí. Snímek se drží v žánru drama/thriller. Je považován po mnoha stránkách dodnes za velmi novátorský a průlomový pro hong kongskou kinematografii. V roce 1982 si zahraje Brigitte se svoji krajankou Sally Yeh v akčním snímku PINK FORCE COMMANDO. Ten samý rok si poprvé zahraje s Jackie Chanem ve filmu FANTASY MISSION FORCE.

Důležitý je rok 1990 a válečné/romantické drama RED DUST. Brigitte za něj získá svoji první cenu Zlatého Koně pro nejlepší herečku. Ve filmu je k vidění Maggie Cheung a Josephine Koo. Brigitte tu hraje spisovatelku, která za třicátých let v Číně okupované Japonci, naváže vztah s jedním Japoncem, to pochopitelně rozčílí její přítelkyni, která je odboji. V roce 1992 účinkuje Brigitte v komedii ROYAL TRAMP I a II, kde měl hlavní roli Stephen Chow. O režii, akční choreografii se postaral Tony Ching Siu Tung. Daleko větší pozdvižení strhnul ve stejném roce film SWORDSMAN II. Brigitte zde hrála vykastrovaného muže, který se postupně mění na ženu. Její charakter Asia ovládá kung-fu a umění meče přímo nadpozemsky. Ve filmu uvidíte mistra bojových umění jakým je Jet Li. Dále jsou tu Rosamunda Kwan, Michelle Reis, Waise Lee. Za tuto roli byla nominována v kategorii nejlepší herečka v rámci Hong Kongských filmových cen, další nominaci ve stejném ranku získala za roli v komedii HANDSOME SIBLINGS, kterou režíroval matador a stálice hong kongského filmu Eric Tang. Hlavní roli měl ve filmu Andy Lau. Rok 1992 je pro Brigitte mimořádně nabitý a úspěšný. Účinkuje ve wuxia DRAGON INN. Tento snímek vznikl spoluprácí Tsuie Harka a Tony Ching Siu Tunga, ten se samozřejmě kromě režie postaral i o akční choreografii. Ve filmu uvidíte Maggie Cheung, mistra bojových umění Donnieho Yena, hlavní mužskou roli má Tony Leung Kai Fai, ve filmu jsou, kromě dech beroucích soubojů i vtipné dialogy a černý humor. V roce 1993 hraje Brigitte opět roli šermíře s nadpřirozenými schopnostmi ve filmu SWORDSMAN III s podtitulem THE EAST IS RED. Asia se vrací, aby zničil svého dvojníka a obnovil svou slávu ve světě bojových umění. Kromě Brigitte můžete ve filmu vidět Joey Wang.

V roce 1993 si Brigitte oddechne od vážných rolí v komedii Jeffa Laua THE EAGLE SHOOTING HEROES. Snímek si utahuje z klišé hrdinských příběhů. K vidění jsou samé hvězdy první velikosti – Tony Leung Kai Fai, Tony Leung Chiu Wai, Carina Lau, Maggie Cheung, Leslie Cheung, Jacky Cheung, Joey Wang. V roce 1993 si zahraje ve wuxia romanci THE BRIDE WITH WHITE HAIR, jejím partnerem je zde Leslie Cheung, režie se ujal Ronny Yu, který byl na stejném postu i v pokračování THE BRIDE WITH WHITE HAIR 2. Hlavní herecká dvojice se nezměnila stejně jako žánr. V roce 1994 si Brigitte zahraje v legendárním filmu Wong Kar Waie CHUNKING EXPRESS. Jejími kolegy zde jsou Takeshi Kaneshiro, Valerie Chow, Faye Wong, Tony Leung Chiu Wai. Snímek je složen ze dvou povídek a ukazuje uspěchanost Hong Kongu, odcizení lidí navzájem a snahu překonat bariéry v mezilidských vztazích. Ten samý rok má Brigitte roli v ASHES OF TIME, wuxia romance v melancholickém duchu, na které Wong Kar Wai pracoval skoro dva roky. Akční choreografii obstaral Sammo Hung. Uvidíte zde hereckou elitu: Tony Leung Kai Fai, Tony Leung Chiu Wai, Charlie Yeung, Jacky Cheung, Carina Lau, Leslie Cheung, Maggie Cheung, v nepoužitých scénách na DVD můžete vidět i Joey Wang. Oba výše uvedené filmy měly ohromný úspěch v mezinárodním měřítku. Brigitte Lin odchází ze světa filmu na vrcholu slávy po těchto snímcích. Vrátila se jen v roli vypravěčova hlasu pro filmy BISHONEN (rok 1998) A PEONY PAVILION (rok 2001).

V roce 1994 se Brigitte vdala. Jejím manželem se stal Michael Ying, ředitel firmy Esprit Holdings Limited. Brigitte porodila 2.1. 1996 svoje první dítě, dceru Ying Oi Lam, 10.6. 2001 porodila druhou dceru Ying Yin Oi. Brigitte se na veřejnosti objevila až po dlouhé době na New York Film Festival v roce 2008 při promítání ASHES OF TIME REDUX. Ačkoliv dlouhodobě nikdo moc nevěřil, že by se vrátila do světa stříbrného plátna, už je jistý minimálně jeden film, kde ji uvidíme. Budoucnost ukáže, jestli to bude návrat trvalejšího rázu. Wong Kar-Wai s Brigitte totiž počítá pro svůj film THE GRAND MASTER, který byl měl spatřit světlo světa v roce 2010. V tomto dramatickém kung-fu filmu (námět je stejný jako film Donnie Yena IP MAN, bude vyprávět o mistrovi bojového umění jménem Wing Chun, který ho jako první učil veřejně). K vidění zde bude Tony Leung Chiu Wai, Gong Li, Chen Cheng. A nejen tento film počítá s Brigitte Lin. Proslýchá se, že Tsui Hark by se měl ujmout režie autobiografického filmu o Brigitte Lin. Počkejme si, jak zmiňované projekty dopadnou. Počet fanoušků, kteří chtějí vidět svoji hvězdu po 15 letech na filmovém plátně je jistě velký, nemluvě o vysokých nárocích jejich očekávání.


3.11.1954
Sanchong, Tchaj-wan
Brigitte Lin csfd

VelmistrNa východě ďábel, na západě jedYou yuan jing mengMei shao nian zhi lianChungking ExpressDao jian xiaoDong xie xi duHuo yun chuan qiLiu zhi qin moXin tian long ba bu zhi tian shan tong laoBai fa mo nu zhuanBai fa mo nu zhuan IIHei bao tian xiaShe diao ying xiong zhi dong cheng xi jiuSwordsman 3Zhui nan ziAn lian tao hua yuanJue dai shuang jiaoLu ding jiLu ding ji II: Zhi shen long jiaoSwordsman 2Xin long men ke zhanPortrait of Lin Ching Hsia, AGun gun hong chenJing hun jiJin ye xing guang can lanDuo ming jia renOhnivý drakQi zheng piao piaoThe Thirty Million Dollar RushDo ma daanMung chung yanYing hung jing juenPolice StoryKun shi ko kyuQing ren kan daoMise mociWo ai ye lai xiangXin shu shan jian keGong fen you xiaHong fen bing tuanNight OrchidZhi fen zhi bingAi shaZhong Guo nu bingBi xue huang huaJin zhan huaLian ai fan dou xingLiu xia yi pian xiang siCai xia man tianCheng gong ling shangNan wang de yi tianQing benWu qing huang di you qing tianYan er zai lin shaoYi ke hong douYi pian shen qingChen wuChu chu wen ti niaoSha tan shang di yue liang


Aktualizace osobnostního profilu Brigitte Lin: 20.4. 2024 00:36