Graham Chapman (1941 - 1989)


Graham Chapman se narodil 8. ledna 1941 v Leicesteru (čti Lestr) v Anglii během německého bombového náletu. Jeho otec byl vrchní inspektor policie a pravděpodobně hodně inspiroval následně Grahamem hrané úřední osoby v sérii komediálních skečů. Graham úspěšně dostudoval lékařskou univerzitu a získal titul Mudr (v Anglii M.D. – Medical Doctor), ale praktikoval jenom několik let.

O Grahamovi bylo dlouho známo, že je gay a sám se tím také nijak netajil a to již dlouho předtím, než se to stalo společensky únosné. Žil 24 let se spisovatelem Davidem Sherlockem a spolu také adoptovali mladého uprchlíka Johna Tomiczeka. Graham hrál hlavní roli ve dvou následujících filmech Monty Pythonů, ve SVATÉM GRÁLU ztvárnil krále Artuše a v ŽIVOTĚ BRIANA hrál Briana z Nazarethu. Tento film parodující život Ježíše Krista byl na mnoha místech Země zakázán a v Americe se pořádaly obrovské protestní akce a diskuze v televizi a v různých parcích k davům proti tomuto kacířství. V Anglii dokonce fanoušci jezdili z míst, kde to bylo zakázáno do míst, kde ho povolili. Koncem sedmdesátých let se většina členů skupiny vrhla na vlastní nezávislé projekty a Monty Python tak upadal v zapomnění (tvůrčí, ne fanouškovské). V roce 1982 také vystoupili naživo v Hollywoodu, kde sklidili bouřlivé ovace. O rok později natočili ještě SMYSL ŽIVOTA PODLE MONTY PYTHONA, ale tento film již nezaznamenal stejný úspěch, jako předchozí počiny.

Graham hrál v několika dalších filmech, ale neobdržel příliš dobré ohlasy ani od publika ani od kritiky. Přesto se od celuloidu nikdy příliš nevzdálil a psal "alespoň" scénáře pro různé zábavné pořady nebo komediální seriály jako MARTY, DOCTOR AT LARGE, DOCTOR AT CHARGE atd. Napsal i divadelní hru O HAPPY DAY, která měla premiéru jedenáct let po jeho smrti v divadle Dad's Garage Theatre v Atlantě.

V roce 1988 začal tvořit novou zábavnou sérii, ale jeho zdraví se rychle zhoršovalo. Alkoholismus, kterého se mu povedlo zbavit v roce 1977, mu poškodil játra a narušil zdraví. V listopadu 1988, při pravidelné zubařské prohlídce mu lékař našel maligní (zhoubný oproti benigní, znamená, že vypouští do těla mnoho dalších rakovinotvorných buněk) tumor na mandlích, který mu chirurgicky odstranili. Další lékařská prohlídka odhalila tumor u páteře, jehož odstranění jej upoutalo na kolečkové křeslo. Většinu roku 1989 strávil na operačním sále a na chemoterapii při ničení stále nově se objevujících nádorů. Prvního října toho roku byl hospitalizován se silným krvácením do mozku. Zemřel ve věku osmačtyřiceti let 4. října 1989 jeden den před dvacátým výročím skupiny Monty Python.


8.1.1941
Leicester, Leicestershire, England, Velká Británie
4.10.1989
Maidstone, England, Velká Británie
Graham Chapman csfd

Monty Python živě (převážně)Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama ChapmanaMonty Python LiveParrot Sketch Not Included: Twenty Years of Monty PythonStill Crazy Like a FoxOpinionsMonty Pythonův smysl životaŽlutovousŽivot BrianaOdd Job, TheOut of the TreesMonty Python a Svatý GrálA teď něco úplně jinéhoEuroshow 71The StatueDoctor in TroubleKouzelný KristiánHow to Irritate PeopleDangerous Film Club, TheMonty Pythonův létající cirkusBroaden Your MindCillaAt Last the 1948 ShowDee TimePaul Merton's Comic HeroesGeorge Harrison a Handmade FilmsMonty Python's Best Bits (mostly)Monty Python: The Meaning of LiveMonty Python Conquers AmericaMonty Python: Before the Flying CircusHitler: The Comedy YearsThe Secret Life of BrianThe Meaning of Making 'The Meaning of Life'30 Years of Monty Python: A RevelationMemories of 1970-1991Nelson Mandela 70th Birthday TributeGroup MadnessTo See Such FunMonty Python & the Holy Grail Location ReportOmnibusIron Maiden: Visions of the Beast


Aktualizace osobnostního profilu Graham Chapman: 24.2. 2024 08:45