Luc Merenda 80 let


"Mé jméno je na konci každé modlitby ... i pohřbu!", pronesl Luc Merenda po natočení komediální westernu COSI SIA (ŘÍKALI MU ÁMEN) – 1973, kde ztvárnil hlavní roli Cosi Sia (tedy Ámena).

Tento herec, má na svém kontě zatím 44 rolí, z nichž většinu (28), vytvořil v sedmdesátých letech minulého století, převážně v italském filmu. Ač byl francouzského původu, byla jeho cesta do italské kinematografie daná, nejen tehdejší výraznou italskou produkcí a znalostí italštiny, ale zejména proto, že byl typem, pro ztvárnění mužů z „oceli“. Toho předurčilo do rolí zejména v titulech poliziottesca. Bývalý francouzský fotomodel Luc vytvořil v žánru poliziottesca své nejvýraznější role, jakobyl například komisař Giorgio Caneparo ve filmu Sergia Martina, MILANO TREMA – LA POLIZIA VUOLE GIUSTIZIA (1973), Mario Collela ve filmu LA CITTA SCONVOLTA : CACCIA SPIETATA AI RAPITORI (1975), komisař Dario Mauri ve snímku NAPOLI SI RIBELLA (1977), či komisař Ghini v dalším poliziottescu z roku 1977, LA BANDA DEL TRUCIDO.

Poprvé stál, ale Luc před kamerou již roku 1970 a hned v hlavní roli. Jednalo se o film OSS 117 PREND DES VACANES, kde ztvárnil elitního amerického agenta Huberta Bonisseura de la Bath, alias OSS 117. V roce 1972 se Luc oženil s Ritou Agostini, ale jejich manželství vydrželo jen deset let.

Počátkem osmdesátých let, nebyl již tak často obsazován, ale stále by se dalo říct, co rok, to film. Zde hrával Luc rovněž v komediích, s komiky této éry, jako Paolo Villaggio, Lino Banfi a další. Vytvořil role v komedii SUPERÚČETNÍ (1986), ze série Fantozzi, nebo roli McFarlanda ve druhé části „hasičské“ komedie I POMPIERI 2 – MISSIONE EROICA (HASIČI 2: HRDINSKÁ MISE) – 1987.


3.9.1943
Nogent-le-Roi, Eure-et-Loir, Francie
Luc Merenda csfd

Buio come il cuoreIl paese del melodrammaHostel IITinikling ou 'La madonne et le dragon''O reHasiči 2: Hrdinská miseBáječný FantozziOcchio nero, occhio biondo e occhio felinoPover'ammoreMiele di donnaTeste di quoioActionFiccanaso, IlBersaglio altezza d'uomoLáska v první tříděCommissario Verrazzano, IlDuri a morireBanda del trucido, LaItalia: Ultimo atto?Neapolští rebelovéPensione pauraAmici di Nick Hezard, GliIl conto è chiusoKdo mi svedl ženu?Città gioca d'azzardo, LaLa città sconvolta: caccia spietata ai rapitoriLa polizia accusa: il servizio segreto uccideL'Uomo senza memoriaPoliziotto è marcio, IlJeptišky od sv. ArchandělaMilano trema - la polizia vuole giustiziaOremus, Alleluia e Così SiaRagazza fuoristrada, LaTorzoŘíkali mu ÁmenD'amore si muoreLe MansRivalové pod rudým sluncemVrahové pořádkuO Palácio dos AnjosOSS 117 prend des vacancesEderaNonni og ManniChâteauvallonDisparitionsPatto con la morteEurocrime! The Italian Cop and Gangster Films That Ruled the '70sLe Giallo, une horreur érotiqueHostel Part II: A Legacy of TortureHostel Part II: The Next Level


Aktualizace osobnostního profilu Luc Merenda: 19.11. 2023 10:05